Sustav eVisitor za jednostavniju prijavu gostiju

Edukacijska radionica za obiteljski smještaj za istarsku regiju (M. MIJOŠEK)
Edukacijska radionica za obiteljski smještaj za istarsku regiju (M. MIJOŠEK)

Glavna tema edukacijske radionice za obiteljski smještaj za istarsku regiju, novi nacionalni sustav za prijavu i odjavu turista eVisitor, izazvala je velik interes privatnih iznajmljivača. Dobro posjećenu radionicu održanu u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula organizirala je Sekcija Zajednice obiteljskog turizma Županijske komore Pula.

Sustav eVisitor nova je prilika, ali i nova obaveza za iznajmljivače, istaknula je predsjednica HGK- ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

- Prednost eVisitora je, prije svega, sama osobna prijava u sustav, a smanjuju se i troškovi koje su dosad imali iznajmljivači. Aplikacija ima i knjigu gostiju koja je besplatna za pružatelje usluga u obiteljskom smještaju.

Uz tu veliku aplikaciju, koja će imati mnogo usporedivih podataka o kapacitetu obiteljskog smještaja, bit će lakše suzbiti nelojalnu konkurenciju koja je u sivoj zoni nelegalnih iznajmljivača, navela je Jaklin Majetić.

Vrlo je važno, dodala je, i da će svi koji promišljaju o razvoju turizma Istre, imati priliku, uz velike kapacitete obiteljskog smještaja u Istri, koji su na visokoj razini kvalitete, postići da se stvori prepoznatljiva standardizacija kvalitete istarskog turizma okrenutog prema kvalitetnom zapadnom gostu.

Sustav eVisitor okupljenima je prezentirao Ante Žarković iz Hrvatske turističke zajednice.

- Primjena web aplikacije eVisitor počinje 1. siječnja 2016., a novi Pravilnik o vođenju popisa turista definira ga kao središnje mjesto prijave i odjave turista u Hrvatskoj. Ništa značajno iznajmljivačima se neće mijenjati, trebaju se obratiti nadležnoj Turističkoj zajednici do 1. siječnja, odnosno do prvog dolaska gostiju i zatražiti korisničke podatke, a tamo će dobiti i upute kako unositi podatke te u kojim rokovima, naveo je Žarković.

Prema trenutačnim procjenama, dodao je, budući da još nije ustrojen nacionalni registar smještajnih objekata, a ovo je pripremna faza njegove izrade, u Hrvatskoj ima 67 tisuća pružatelja usluga smještaja. Trenutačno ih je pak u sustav uneseno oko 32 tisuće.

Na radionici je bilo riječi i o značaju ponude manifestacija za domaćine u obiteljskom smještaju, mogućnostima financiranja ulaganja u turizmu, odnosno turističkim kreditima te personaliziranom obiteljskom smještaju.

Svoju kuću za odmor Domus Lauri na Bujštini predstavila je Mimoza Lazović. Kuća je bila drugonagrađena među objektima obiteljskog smještaja iz Istre na ovogodišnjem drugom nacionalnom Forumu obiteljskog smještaja u Poreču. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter