Susreti u arhitekturi krizi unatoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzej grada Umaga i Gradska knjižnica organizirali su u sklopu nedavno održanih 12. pogranicnih susreta Forum Tomizza izložbu "Arhennale 03 [unplugged]/[Ljudi su se sreli u arhitekturi]". Rijec je o fotografijama posvecenima Bijenalu arhitekture 2010., koje se mogu razgledati u muzejskoj zgradi na umaškom Trgu sv. Martina.

- Raduje cinjenica da i u ovim okolnostima, tijekom obnove, vrata gradskog muzeja nisu ostala zatvorena. Predstavljamo seriju fotografija autora Zaneta Paulina, koju je priredila kustosica, povjesnicarka umjetnosti i likovna kriticarka Maja Briski. Treca je to prezentacija multimedijalnog projekta "Arhennale 03 (Unplugged)", rekla je v. d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic.

Simbolicnim cinom polaganja lavande na vrece cementa Briski je poželjela plodnu djelatnost muzeju poslije rekonstrukcije, koja se odvija usporeno i tko zna koliko ce još potrajati.

- Ova se izložba u koncept ovogodišnjeg Foruma "Nema granice ima" uklapa svojim sadržajem i karakteristikama, simbolizirajuci stanje umaškog muzeja koji je bez struje zbog rekonstrukcije. Poradi nedostatka sredstava radovi su stali, a radnici tvrtke koja ih izvodi ostavili su dio svoje opreme, alata i materijala te napustili gradilište, rekla je Maja Briski.

- Vidjeti "Arhennale" moci cete ako se u polumraku uspijete snaci u labirintu koji cine miješalica za beton, vrece pijeska i cementa, hrpe razbacane žbuke i najlonske folije, ne biste li pronašli stepenice koje vode na drugi kat. Ovim izlaganjem vizualno zahtjevnog projekta u potpuno neodgovarajucim okolnostima želimo poslati snažnu poruku - da i u trenucima najdublje krize treba snažno poticati kulturu, jer ce samo njena suvisla razvojna strategija kreirati pozitivnu atmosferu i za sveopce dobro. Cvrsto vjerujem da je ovo prva i zadnja izložba u ovakvim uvjetima i da ce stalni muzejski postav biti ubrzo predstavljen u potpuno obnovljenom prostoru, zakljucila je.

Nakon Umaga projekt "Arhennale" nastavit ce se predstavljati u Istri i Sloveniji, da bi dogodine, pred novi venecijanski bijenale arhitekture, završio na svom inspirativnom izvorištu - u Veneciji. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter