Susreti, radionice i otvaranje kućice za knjige u Vižinadi

Zvjezdana Hrelja, Ivana Legović, Irides Zović, Milena Cvitan i Dubravka Stevanović (T. KOCIJANČIĆ)
Zvjezdana Hrelja, Ivana Legović, Irides Zović, Milena Cvitan i Dubravka Stevanović (T. KOCIJANČIĆ)

Bogat književni program za sve uzraste uz pregršt susreta, promocija, predavanja, radionica i druženja s domaćim autorima očekuje građane Poreča u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji je u tijeku do 15. studenog. Gradska knjižnica Poreč svoje prvo događanje organizira u četvrtak, 20. listopada, u 19.30 sati kada u goste dolazi književnik, publicist i prevoditelj Milan Rakovac koji će predstaviti svoja izabrana djela kao zbir 50-godišnjeg stvaralaštva. Kako je na konferenciji za novinare u ponedjeljak najavila ravnateljica porečke Knjižnice Irides Zović, uz njega će kao moderatori biti nakladnik Nenad Popović i književnik Neven Ušumović.

"Poznati Porečani kad su bili mali" Ivone Orlić

- Moto Mjeseca hrvatske knjige 2016. jest "Čitam 100 na sat". Nakana je Gradske knjižnice pozvati tijekom manifestacije autore koji žive i rade na području Poreštine, a sve u cilju promicanja važnosti čitanja, pisanja i vrednovanja pisane i usmene riječi našeg zavičaja. Baštinjenjem, valoriziranjem i njegovanjem djela književnika malih istarskih sredina stvaramo temelje na kojima gradimo vrijednosti za našu lokalnu sredinu, istaknula je Zović.

Za najmlađe je najavljen nastavak ciklusa edukativno-kreativnih radionica pod nazivom "Petkom u pet", a za mlade nastavak radionica "Kava u 2". Večernja gostovanja namijenjena su odraslima. Ovogodišnja novost jest organizacija književnih susreta i radionica u stacionarima koje je Knjižnica u sklopu projekta "Knjiga pri ruci" otvorila u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni.

Program se nastavlja u petak, 21. listopada, u 17 sati. Ivona Orlić će u knjižničnom stacionaru u Varvarima predstaviti slikovnicu "Poznati Porečani kad su bili mali" koja sadrži 17 priča iz njenog djetinjstva.

"Deštini i znamenja" Tomislava Milohanića

U srijedu, 26. listopada, u 14 sati na "Kavi u 2" Tomislav Milohanić predstavit će svoju knjigu "Deštini i znamenja" s kratkim pričama života istarskog čovjeka u prošlosti.

Potom u četvrtak, 27. listopada, u 11 sati održat će se susret s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Poreč u sklopu projekta "Sretne priče". Zović je najavila da će tom prigodom priče čitati gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Dan kasnije, 28. listopada, u 17 sati u stacionaru u Baderni u sklopu ciklusa radionica "Petkom u pet" Vesna Tripar predstavit će svoju slikovnicu "Lavov san". Autoricu je inspirirala plesna predstava koja je uprizorila priču o izgubljenom laviću.

U srijedu, 2. studenoga, u 14 sati na "Kavu u 2" doći će Zoran Antičević koji će promovirati svoju prvu zbirku "Ljubav iz davnine" koju je objavio kao sedamnaestogodišnjak, a zatim je uslijedila zbirka "Dolina stvaranja". Antičević je i scenarist kratkometražnog filma "Ušće zla", a veliki uspjeh zabilježio je svojim znanstveno-fantastičnim trilerom "Evanđelje tame".

"Pitanje teksture" Drage Orlića

Dan nakon toga, 3. studenoga u 19 sati, na redu će biti promocija zbirke pjesama "Pitanje teksture" poznatog pisca, satiričara i dugogodišnjeg suradnika Glasa Istre Drage Orlića. Moderator susreta će biti urednik i nakladnik zbirke Slavko Jekić.

U petak, 4. studenoga u 17 sati, u knjižničnom stacionaru u Novoj Vasi predstavit će se slikovnica "Stjepan Gradić" čije je ilustracije osmislio likovni umjetnik Eugen Varzić. Nakon toga Varzić će održati likovnu radionicu na temu ilustracije.

Najnovija, XX. PoZiCa - zbirka literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice predstavit će se u srijedu, 9. studenoga u 14 sati na radionici "Kava u 2". Nakladnik ovogodišnje zbirke je Grad Zabok. Slijedi u četvrtak, 10. studenoga u 19 sati, promocija povijesnog romana "Ilirik" autora Mladena Blaževića. Moderator susreta bit će novinar, književni kritičar i urednik Davor Šišović.

Na Dan hrvatskih knjižnica, petak 11. studenog u 11 sati u Vižinadi će se otvoriti kućica za knjige iz projekta “Little free library”.

- Nakon što je prošle godine otvorena prva kućica za knjige u Hrvatskoj, u porečkom Parku Olge Ban, Gradska knjižnica nastavlja svoj projekt kojim želi doprijeti do šire zajednice i otvara drugu knjižnicu na otvorenom u Istri. Time će se još jedna mala knjižnica uključiti u međunarodni projekt "Little Free Library" koji je zaživio u 70 država svijeta. Postavljanjem ovakve knjižnice, u koju se može smjestiti stotinjak naslova, knjiga će se približiti svim mještanima ali i brojnim turistima. Knjige će biti namijenjene čitačima različite dobi i interesa, te će svi moći u nju donositi nove knjige ili posuditi one koje se tamo već nalaze, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, svakoga dana u godini te ih vratiti nakon što ih pročitaju, napomenula je ravnateljica.

Također, u Mjesecu hrvatske knjige započinje 8. po redu sezona projekta "Dam-daš: volonteri u akciji" koji je ove godine okupio 23 voditelja radionica. Građani će razmjenjivati svoja znanja i vještine, pri čemu se na radionice svi mogu besplatno upisati do subote 29. listopada.

Natječaj "Najbolji selfie u knjižnici"

Irides Zović je kazala da je Hrvatsko knjižničarsko društvo pokrenulo i natječaj za "Najbolji selfie u knjižnici" na temu Što mi znači knjižnica. Natječaj je otvoren do 25. listopada 2016. godine, a detalji se mogu pročitati na mrežnoj stranici HKD-a. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter