Susret žena iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas, na Medunarodni dan žena, na granicnom prijelazu Kaštel okupile su se predstavnice politickog, kulturnog i društvenog života pogranicnih podrucja Hrvatske, Slovenije i Italije, predvodene zamjenicom gradonacelnika Buja Mariannom Jelicich Buic te predsjednicama udruga POEM (Pari opportunita - Za enake možnosti) iz Kopra Isabellom Flego, UDI (Unione donne italiane) iz Trsta Ester Pahor i AIDA (Interkulturalna udruga žena Zajedno) iz Muggije Gabriellom Lenardon.

Tradicionalni su susret POEM i UDI pokrenuli ratne 1991. godine, najprije u Trstu, zatim je preseljen na granicu Škofije, a kad je ona prestala postojati, na onu Kaštel, gdje je, u suradnji sa svim spomenutim udrugama, ulogu domacina preuzeo Grad Buje.

- Susrele smo se da bismo proslavile naš dan i istovremeno poslale snažnu poruku da žene mogu znacajno doprinijeti razvitku društvene zajednice. Mjesto nije slucajno, jer nam je ova granica zadnji trn u oku! Sve mi jedva cekamo trenutak kad je više nece biti i kad cemo se slobodno moci družiti bez potrebe da pokazujemo dokumente. Ono što nas spaja je društveni angažman i borba za ravnopravnost, rekla je Jelicich Buic.



- Od samog smo se pocetka sastajale na granici kako bismo porucile da sve granice treba prevazici. Žene su to u svojim glavama odavno ucinile, a zalažemo se da to bude ostvareno i u fizickom smislu…Žena još uvijek nema onaj položaj u društvu koji bi trebala imati, i to je naša zajednicka borba, ne samo u Hrvatskoj, Sloveniji ili Italiji, vec u cijeloj Evropi, kazala je Isabella Flego.


Podijeli: Facebook Twiter