Susret zborova "Kašteliru za Valentinovo"

Zbor Joakim Rakovac
Zbor Joakim Rakovac

Pozitivna i prijateljska atmosfera širila se u petak navečer u sali na Domu, gdje su Kaštelirci i Labinjani priredili raspjevanu feštu u čast zaštitnika svetog Valentina.

Već pet godinu za redom tamo se odvija susret zborova, klapa i vokalnih skupina pod nazivom Kašteliru za Valentinovo, gdje se svi ljubitelji pjevanja druže, stječu nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva, adrese i note. Uz zborove sa Poreštine susret je poprimio i međunarodni karakter, jer su gošće susreta stigle i iz Slovenije. 

- Ovo je večer pjesme i druženja ljubitelja pjesme, nije festival i nema pobjednika jer je ovo samo istinsko druženje, upoznavanje, pričanje i pjevanje. Ovim druženjem želimo sačuvati grupno pjevanje, zborsko, klapsko, vokalnih skupina ili nekih drugih formi, rekla je voditeljica programa Ester Diklić.

Nakon pozdravnih riječi donačelnice Mirele Gašparini, čast da otvore susret pripala je zboru mladih župa Kaštelir i Labinici koji broji petnaestak članova, zaljubljenika u suvremenu duhovnu glazbu. Zbor se predvođen Josipom Ružićem predstavio uz pratnju Davida Kocijančića na klavijaturama i Marine Gašparini na flauti.

Na pozornicu su zatim stupili članovi Arpe, mješovitog pjevačkog zbora višnjanske Zajednice Talijana "Dott. Silvio Forutna". Osnovan prije trinaest godina pod vodstvom Miroslave Pašić, zbor zadnjih nekoliko godina vodi mladi glazbenik Marko Ritoša, a svoj su nastup otvorili skladbom "Terra Magica".

Iz susjednog Tara stigla je klapa I paesani koja izvodi stare talijanske tradicionalne pjesme. Iako djeluje tek tri godine klapa već priprema drugi nosač zvuka, a u nastupima ih vodi voditeljica Elida Iskra.

Iz Vrsara na kaštelirsku pozornicu stigle su Mendule, ženski pjevački zbor sa 16-godišnjim stažem. Mendule trenutno broje 18 članica koje vodi dirigent Tomo Njegovan. Za ovaj su nastup odabrale između ostalog i pjesmu  Parnog valjka "Uhvati ritam".

Ženski pjevački zbor Lavanda koji je stigao iz Novigrada predvodio je Branislav Ostojić iz Kaštelira, jedan od začetnika ovog susreta. Njihovih osamnaest članica također ima širok repertoar od klasičnih skladbi, pjesama istarskih skladatelja, te tradicijskih i zabavnih pjesama.

Došao je red i na gošće, "pevke" iz skupine Cinatre iz Ljubljane koje čine dvanaest pjevačica narodnih pjesama. Skupina je dio KUD-a Sveučilišnog medicinskog centra Ljubljane, a već deset godina pjevaju i izvodne narodne pjesme iz svih slovenskih regija, kao i pjesme Slovenaca koji žive u inozemstvu, za koje materijale crpe iz bogatog fundusa Etnografskog instituta u Ljubljani.

Cintare predvođene Juditom Strmčnik su i pjevačice s bogatom tradicijom folklornih nastupa, pa kroz nošnje u kojima nastupaju pokazuju raznolikost slovenskih običaja.

Po drugi put na susretu je nastupio porečki mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac" predvođen dirigenticom Đeni Dekleva Radaković, koji je nedavno proslavio 35. godišnjicu djelovanja i zabilježio brojna gostovanja u zemlji inozemstvu. Porečki zbor bio je ujedno i najbrojniji pa je ispunio pozornicu, te raspjevao dvoranu izvedbama "Da te mogu pismom zvati", "Kad si bila mala Mare", te narodnu afričku "Syahamba". 

Završnica koncerta pripala je domaćinima, vokalnoj etno skupini Nigrignanum iz ZT Labinci koja je nastupila u pratnji harmonikaša Davida Kocijančića. Zbog svog repertoara i neformalnog načina pjevanja skupina je rado viđen gost na raznim manifestacijama, pa su tako u lani zabilježili 23 nastupa, a ovaj zaključili pjesmom "Da nije jubavi".

Susret je imao i mali ekstra dodatak, jer su za sami kraj na pozornicu stupili neki od članova slovenskog KUD-a Lipa iz Buzeta i njihovi kolege iz KUD-a Oljka iz Poreča, te uz zvuke harmonike, bajsa i klarineta najavili nastavak veselog druženja. Nakon službenog dijela druženje se nastavilo do kasno u noć uz palentu, šugo i fritaju koje su pripremale direktorica TZ-a Nevenka Kocijančić i volonterke. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter