Susret vozača i ljubitelja vespi na Veloj šterni

Susret ljubitelja vespi
Susret ljubitelja vespi

Spada među mlađe poklonike motocikla jer tek su mu dvije i pol godine. Mali Sebastijan Jambrošić, kao i drugi ljubitelji najpopularnijih motocikala svih vremena, protekle nedjelje razgledavao je vespe parkirane na starogradskom Trgu Vela šterna u Buzetu, gdje je treću godinu zaredom održan susret vozača i ljubitelja vespi.

Susret pod nazivom "Vespe na Veloj šterni" pohodilo je četrdesetak vozača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Uz glazbeni vremeplov i Vespa bar, starogradski trg vratio se u ugođaj pedesetih godina prošlog stoljeća. Za najstariju vespu susreta proglašena je ona Sebastijana Ivančićića iz Pule, VK Istra, model 150 iz 1958. godine, a za najmlađu Jovana Lambiča iz Ljubljane, VK Ljubljana, model GTS 300 iz 2013. godine.

Iz najudaljenijeg kraja, oko 160 kilometara udaljene Litije, stigao je Mirko Tomažič, VK Ljubljana, dok je jedina vespistica susreta bila Vesna Forca iz Kaštela, VK Histria Umag.

U dvije utrke koje se boduju za "Vespa Alpe Adria Cup 2013", na dionici ceste Sv. Ivan Dol - HEP, natjecalo se petnaest vozača. U kategoriji do 76 kubika prvi je bio Dragan Petrović, drugi Marin Stipančić, a treći Kristijan Cindrić, svi iz VK Istre. U kategoriji Small frame - male karoserije na prvo se mjesto plasirao David Jurevini iz VK Medulina, na drugo Matteo Bettoso (Gatti Randagi Trieste), a na treće Moreno Lisjak iz VK Istre.

U kategoriji PE i PX do 226 kubičnih centimetara prvi je bio Boris Delević VK Istre, drugi Roberto Potocco, a treći Nace Povalei VK Ljubljane. U kategoriji sports oldies prvi je bio Ivan Rabar, drugi Boris Jurevini oba iz VK Istre, a treći Rudi Sverco (Gatti Randagi Trieste).

Nace Povalei, predsjednik VK Ljubljane, rekao nam je da rado dolazi na hrvatske susrete vespista jer u Sloveniji imaju poteškoća oko organiziranja takvih natjecanja.

U sklopu susreta Radio Zona Buzet dodijelila je posebno priznanje izvođaču koji se najviše emitira u emisiji "Domaće u 3". Dobitnik godišnje zlatne plakete Denis Novato, svjetski prvak na harmonici triestini, održao je tom prigodom pol satni koncert. "Vespe na Veloj šterni" organizirao je Mjesni odbor Buzet - Stari grad, uz podršku suorganizatora i promotora Radio Zona, kao i Nacionalnog saveza udruga i vespista "Vespa kluba Hrvatske". (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter