Susret talijanskih i istarskih vinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žute vespe koje su u cetvrtak navecer pristigle u Novigrad oznacile su pocetak prve izravne razmjene kapljica, zdravica i kontakata izmedu novosnovane udruge Vina Bujštine i talijanske Picollo Collio.

Vinari iz istoimene regije ponad Trsta udruženi su od 1973., a toplu, žutu nijansu svog autohtonog grožda ribolla gialla pretvorili su u zaštitni znak koji je postao popularan prije pet godina s projektom sedamdeset žutih vespi koje su vinari sami financirali.  Na njima turisti danas obilaze vinograde, a vinari koji to žele posjecuju dogadanja kakvo se preksinoc održalo na terasi Zajednice Talijana Novigrad u organizaciji udruge Slow Food Istra-Istria te udruge Vina Bujštine.

- Važno je raditi vino koje paše zemlji. Tako ja radim samo jednu vrstu vina i nazivam ga prema zemlji, a ne prema groždu, dok bi se Istra trebala koncentrirati na malvaziju, smatra Edi Keber, predsjednik udruge Picollo Collio. Ostali govornici, Sergio Nezich, Ivica Matoševic i drugi, isticali su važnost terroira i probleme s kojima se susrecu vinari koji žele vecu kvalitetu, nakon cega je zapocela degustacija vina.

Na dvije strane našlo se tridesetak bujskih i talijanskih proizvodaca koji su uglavnom donijeli bijela vina jer ona cine vecinu uzgoja u Colliju. Svatko je mogao popiti prema vlastitim željama za ulaznicu od trideset kuna, a u skladu sa stavom kako vino ne ide bez popratne gastronomije i autenticne hrane, domaci proizvodaci prezentirali su sir, maslinovo ulje, tartufe i cokoladu te je degustacija uz živu glazbu potrajala do 3 sata.

- Naše su regije slicne po mnogim stvarima, ukljucujuci zemlju i enogastronomiju, te postoje temelji za daljnju suradnju, rekao je Moreno Ivancic, predsjednik udruge Vina Bujštine, koja je osnovana u svibnju na tragu ideje kako je teritorij, a ne samo grožde, u središtu svega. Ili, kako to kažu Talijani u svom kraju: "Collio e' il cuore di tutto" (Collio je srce svega). (Marina DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter