Susret samoukih sviraca harmonika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred velikim brojem gledatelja na ljetnoj pozornici Zad kaštela u Žminju održan je tradicionalni, 18. susret samoukih harmonikaša "Harmonike zad kaštela". Organizatori Turisticke zajednica Žminj i Daniele Pernic su za ovu prigodu okupili 43 harmonikaša, od najstarijeg 85-godišnjeg Antona Križanca do najmladih 13-godišnjih Simone Ivic iz Boljuna i Kristine Ceh iz Cerovlja.

Buduci da se na smotri u Žminju pojavilo devet debitanata za buducnosti sviranja na harmonici ne treba brinuti. Za najvjernije, organizatori su ove godine dijelili prigodne nagrade. Tako su za 15-godišnje sudjelovanje na susretima nagrade primili Ive Škuflic iuz Muntica, Stanko Marušic iz Marušici, Renato Špada iz Pule i Marijo Batagel iz Pazina, a kasnije ce biti urucena Mariju Kontošicu iz Šikici.

Susret je zapoceo tradicionalnim mimohodom. Harmonikaši su na ljetnu pozornicu došli svirkom u promenadi središnjom ulicom Žminja, cime su vabili ljubitelje harmonike. Pojedinacni nastupi trajali su puna cetiri sata, pa su završili u ponoc.

Kao i obicno pravi show izveli su Ive Škuflic, Renato Špada i Tone Orbanic Livi, koji su publici ispricali brojne viceve i anegdote sa svojih nastupa.

Zad kaštela dolaze pravi ljubitelji harmonika. Dolazi se ranije, kao bi se dobilo sjedece mjesto blizu pozornice. Kako sjedalica nije bilo dovoljno, mnogi su cetiri sata odstajali na nogama, a potom i zaplesali.

Na pozornici su se mogle cuti uobicajene polke, valceri i baluni, svirali su se i argentinski tango, nekad popularne meksicke pjesme i istovenetski tradicionali. Mnogi od harmonikaša i pjevaju, pa su za nastup odabrali naše šlagere i talijanske kancone. Mogla se cuti i prava slovenska polka. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter