Susret nesvrstanih: Teheran probio izolaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je uoči početka 16. sastanka na vrhu nesvrstanih država, ostvario važne diplomatske uspjehe i prije početka uvelike ostvario zadane ciljeve. Najvažniji iranski doseg je izbjegavanje diplomatske blokade i bojkota skupa.

Predstavnici stotinjak država članica Pokreta okupili su se u Teheranu, a za Iran je dolazak glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona događaj od najveće važnosti. Sjedinjene Države i Izrael protive se posjetu glavnog tajnika UN-a Teheranu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu u telefonskom je razgovoru Banu kazao da je njegova odluka o odlasku na sastanak na vrhu Pokreta nesvrstanih zemalja pogrešna, ali Ban je usprkos tome doputovao u glavni grad Irana.

Pretpostavlja se da će od iranskih čelnika zatražiti da ulože napor ne bi li se postigao napredak u vezi iranskog nuklearnog programa.

Pokušaj pokretanja mirovnog procesa u Siriji je nešto što su svi očekivali od Irana kao domaćina konferencije. No, pitanje je koliko su sirijski pobunjenici skloni prihvatiti išta što inicira Iran koji je saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Osim o Siriji u Teheranu će se raspravljati i o nuklearnom razoružanju, izraelsko-palestinskom sukobu, iranskom nuklearnom programu. "Tehran Times" navodi i da će se raspravljati i o imperijalnim silama i njihovim kršenjima ljudskih prava.

U sjeni iranskog vanjskopolitičkog uspjeha ostat će pitanja o današnjoj svrsi i smislu Pokreta nesvrstanih. Taj pokret, nastao prije 51 godinu u Beogradu, u vrijeme vrhunca Hladnoga rata njegovim je završetkom uvelike izgubio na važnosti. Pokret nesvrstanih, koji broji 120 država, druga je najveća organizacija država, iza UN-a koji ima 193 članice. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter