Susret najboljih samoukih istarskih harmonikaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu se Zad Kaštela u Žminju odražava 23. susret samoukih pučkih harmonikaša. Tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja veliki broj harmonikaša iz raznih krajeva Istre. "Armonike zad Kaštela" značajna je manifestacija koja Žminj na kulturnu kartu Istre stavlja kao destinaciju koja njeguje pučku kulturu, pogotovo pučku glazbu, rekao je na konferenciji za novinare žminjski načelnik Željko Plavčić.

- Ove se godine očekuje 40-ak izvođača koji će Zad Kaštela odsvirati ponajbolje izvedbe iz svog repertoara s kojima su se ove godine predstavili na nekoj od smotri pučke ili tradicijske glazbe u Istri, dodaje umjetnički voditelj susreta Daniele Pernić. Harmonika je jedno od najpopularnijih glazbala jer se na njoj mogu izvoditi i najjednostavnije melodije, posebno je pogodna za izvođenje plesnih skladbi. Svjestan popularnosti harmonike u puku, ali i njene zapostavljenosti na festivalima pučke glazbe muzikolog Renato Pernić osmislio je i 1995. prvi put u Žminju organizirao susret pučkih harmonikaša, koji se s velikom uspjehom i velikom popularnošću održao pune 23 godine.

Nastupit će debitanti, ali i jubilarci

- Na ovom se susretu okupljaju harmonikaši kako bi predstavili najbolje izvedbe iz svog aktualnog glazbenog repertoara. Nastojeći pri tomu uvijek podsjetiti na skladbe koje su se nekada svirale za ples, na zabavama, ali i u nekim posebno svečanim prigodama, kaže Pernić. Dodajući kako je od 2007. manifestacija međunarodna. Naime, od tada redovito Zad Kaštela sviraju i slovenski harmonikaši. Uz veterane i redovite izvođače ove će godine nastupiti i dva debitanta, dva osnovnoškolaca od 10 i 13 godina, a to su Donald Mendiković i Deni Folo. Osim debitanata nastupit će i nekoliko jubilaraca, koji nastupaju 10. ili 20. put, a oni će kaže Pernić, dobiti posebne nagrade organizatora Općine Žminj i Turističke zajednice općine Žminj.

Anton Križanac, koji je nedavno proslavio 90. rođendan, nastupio je na svim dosadašnjim susretima, a svakom se, tako i narednom posebno veseli. Prvi je put Zad Kaštela za ples svirao 1948. Bio je tada mlad harmonikaš, a osim obitelji, koja mu je uvijek na prvom mjestu, cijeli je život ostao privržen harmonici. Sjeća se kako su na prvom susretu nastupila 22 harmonikaša. Stoga ga posebno veseli što se susret razvio u manifestaciju na kojoj svi žele svirati, a najradosniji je kada na pozornici vidi mlade svirače, jer, to ga, kaže, sjeća na mladost kada je i samo počeo prebirati po harmonici.

Zad Kaštela je krasan ambijent

Na prvom susretu 1995. svirao je i Branko Jelenić, ali je niz uzastopnih nastupa dva puta morao prekinuti. Veseli ga subotnji susret sa starim prijateljima, najprije uz glazbu, a potom uz stol. Budući da je susret prvotno bio zamišljen kao susret samoukih svirača, on primjećuje kako u novije vrijeme Zad Kaštela nastupa sve više mladih koji imaju nekakvu glazbenu naobrazbu, ali to ne umanjuje vrijednost susreta koji njeguje tradicijsku glazbu.

- Zad Kaštela je krasan ambijent i svi su zadovoljni kada se ovdje mogu popeti na pozornicu. Zato pozivam sve ljubitelje harmonike da u subotu dođu u Žminj i uživaju u glazbi starih vremena u izvedbi naših harmonikaša, poručuje Jelenić.

Program će započeti u 20 sati nastupom Folklornog društva Cere i malih folkloraša Dječjeg vruća Rapčići iz Žminja. Nakon njih nastupit će harmonikaši, a u 22.30 započet će ples uz ansambl Štumperger, rekla je Lenka Šajina iz TZ općine Žminj. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter