Susret na granici u sjeni slovenskih najava o primjeni abitražne odluke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadovoljstvo dobrom pograničnom suradnjom koja se posebice ogleda tijekom turističke sezone kada se usklađivanjem i koordinacijom rada sa slovenskom policijom osigurava učinkovita granična kontrola i protočnost na granici iskazao je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot na današnjem susretu predstavnika hrvatske, slovenske i talijanske policije, kojim je u organizaciji PU istarske na graničnom prijelazu Kaštel obilježena uspješna pogranična suradnja. Nastavljena je time tradicija duga tri desetljeća, prema kojoj se predstavnici policija triju susjednih zemalja, koje tijekom godine svakodnevno surađuju na operativnoj razini, uoči blagdana susretnu i osobno na najvišoj razini.

Suradnja policija triju država, rekao je Klabot, ogleda se i u kvalitetnoj razmjeni operativnih informacija te u drugim segmentima, kao što su suzbijanja prekograničnog kriminaliteta, nezakonitih migracija i drugih kažnjivih radnji. - Cilj svih triju policija je da u ovo doba globalne prijetnje od terorizma, dobrom umreženosti i suradnjom, razmjenjuju informacije neophodne da svojim građanima osiguraju mir i sigurnost, naglasio je Klabot te zaključno istaknuo da je Hrvatska sve bliže ulasku u Schengenski prostor čime će suradnja graničnih policija triju država dobiti dodatnu dimenziju.

Susret na granici u kontekstu slovenskih najava o skorašnjoj jednostranoj primjeni arbitražne odluke o graničnom sporu izazvao je veliki interes hrvatskih i slovenskih medija. Na pitanje novinara kakvo je stanje u Savudrijskoj vali, Klabot je odgovorio da iz medija proizlazi da se tu nešto događa. - Mi kao policija i dalje ćemo raditi taj dio posla, imamo svoje načine postupanja i ništa se ne mijenja, kada je po srijedi zaštita naših ribara svakodnevno smo prisutni. To je za sada sve što je u našoj nadležnosti, sve ostalo ovisi o dogovoru između dviju država, rekao je Klabot. Odgovorio je također da nema incidenata te da je sve mirno.

- Kontrole se obavljaju s jedne i druge strane, suradnja je na visokoj razini, ne očekujemo nikakvih problema niti incidenata, izjavio je Klabot. Savudrijska vala je pitanje odnosa dviju država, a pomorska policija svojim plovilima nadzire i štiti granicu na moru.

- Naši su pomorci svakodnevno s plovilima prisutni u Savudrijskoj vali i postupaju u slučajevima povrede crte razgraničenja od strane slovenskih plovila. Tada izdaju upozorenja, nakon čega slovenska plovila izlaze iz hrvatskog teritorijalnog mora, rekao je Klabot.

Direktor Policijske uprave Koper Danimir Rebec uvodno je naglasio da se sa kolegama iz Hrvatske i Italije redovno susreću svake godine na drugoj lokaciji i u drugoj organizaciji jer su svi povezani u borbi protiv organiziranog kriminaliteta na širem području.

- Mi smo policajci i svako izvodi svoje policijske zadatke, korektno surađujemo, imamo povjerenja jedni u druge i očekujem da će tako biti i ubuduće, rekao je Rebec, a na pitanje ima li incidentnih situacija u Piranskom zaljevu odgovorio je međutim potvrdno, no očito je to pitanje drugačijeg tretiranja povrede crte razgraničenja.

- Trenutno dolazi do incidentnih situacija jer hrvatski ribari uplovljavaju u slovensko teritorijalno more, tako i kolege s hrvatskim policijskim plovilima što se prema slovenskom zakonodavstvu tretira kao granični incident kojeg evidentiramo i izričemo upozorenje, rekao je Rebec. Na pitanje očekuju li se pojačani incidenti približavanjem početka primjene arbitražne odluke ocijenio je da se broj incidenta vjerojatno neće promijeniti što više čak bi se mogao i smanjiti s obzirom na to da će ribolovna sezona uskoro završiti.

Čelnici policijskih uprava razmijenili su košare s prigodnim darovima i čestitali si nadolazeće blagdane. Prigodnim riječima, ocjenjujući suradnju u protekloj godini najvišom ocjenom, prisutnima su se uz domaćina ovogodišnjeg susreta načelnika PU istarske Alena Klabota te direktora PU Koper Danimira Rebeca obratili i questor Questure di Trieste Isabella Fusiello, kao i načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar.- Mi smo svi jedna velika obitelj, prije svega policija koja mora surađivati bez obzira na granice koje nas formalno razdvajaju, a one su nas ponovo spojile u obitelji Europske unije kojoj svi zajedno pripadamo, rekao je Dizdar. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter