Susret manjinaca je - radost!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Folklor, tradicionalna jela, ples i pjesma, autenticni izraz duše tih malih, ali ponosnih naroda, sve se to vidjelo, culo, a najviše osjecalo u Rojcu, gdje je u sklopu programa "Stvoreno u Rojcu - ozracje multikulturalnosti" Pula pokazala dio svoje multietnicke šarolikosti, jednu od svojih najvecih vrijednosti.

Iako sve ove zajednice odlicno suraduju, kao neko dodatno vezivno sredstvo je vesela romska zajednica, cija je domovina cijeli planet Zemlja pa i ne cudi što su, unatoc svim problemima, nekako najveseliji, najneposredniji najslobodniji, s Božjim darom za pjevanje, sviranje, plesanje.

Možda se najagilnijom pokazala bosanska manjina, predstavljena dvjema organizacijama - Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Istre i županijskim KUD-om "Bosna" - bilo je tu i bosanske poezije, tradicionalnog razvijanja tijesta, narodne nošnje, harmonike i bosanskog sevdaha, ali i gastro-ponude - japraka, halve, lukovice, pirije, nišeste, maslenica, kakarama i naravno šiš cevapa, bosanskog lonca, bureka i baklava.

Srbi su u prostorima SKD-a "Nikola Tesla" predstavili zbirku plakata znamenitih žena srpske zajednice u Hrvatskoj, fotografije zavicaja Nikole Tesle te tradicionalne odjevne i uporabne predmete, a širio se ugodan miris lickih uštipaka.

Mnogi nazocni, pa i potpisani novinar, ni da su htjeli nisu mogli odbiti sarmu magicnog mirisa, djelo temperamentne Violete Juvan iz Makedonsko-istarskog kulturnog društva "Sveti Kiril i Metodij". Tajna je, kaže, u cetiri vrste mesa. Pa vi vidite. (Napisao i snimio Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter