Susret LAG-ova: Europska pomoć za ruralni razvoj


Gastronomske manifestacije koje su obilježile protekli vikend u središnjoj Istri - deseti Dani meda u Pazinu, te 3. međunarodni sajam S klobasicom u Europu u Svetom Petru u Šumi - bili su LAG-u Središnja Istra povod i prigoda da u goste pozove šezdesetak predstavnika petnaestak LAG-ova iz skoro svih krajeva Hrvatske radi predstavljanja vlastitih aktivnosti, ali i radi razmjene iskustava i zajedničke pripreme za buduće projekte, koji će se kandidirati europskim fondovima za ruralni razvoj kroz natječaje čije se raspisivanje očekuje za koji mjesec.

Pčele, med i kobasice

Dalmatinski LAG-ovi - Adrion iz Makarske; Škoji s Hvara i Visa, te Cetinska krajina, doveli su sa sobom i pčelare koji su se predstavili na pazinskim Danima meda, dok su slavonski LAG-ovi Baranja i Vuka-Dunav svoje proizvođače kobasica predstavili na supetarskom sajmu. Osim ovih, u ovom pazinskom, odnosno srednjoistarskom okupljanju, sudjelovali su i LAG-ovi Vinodol, Zapadna Slavonija, Slavonska ravnica iz Vrpolja, Posavina, Gorski kotar, Mareta (otoci zadarskog arhipelaga), Terra Liburna iz Kastva, Vallis Colapis iz Karlovca, Laura iz Biograda na Moru, a uz LAG Središnja Istra domaćin dijela programa bio je i LAG Istočna Istra iz Labina.

Osim sudjelovanja i posjeta sajmovima meda u Pazinu te kobasica u Svetom Petru u Šumi, goste iz hrvatskih LAG-ova primio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima, uslijedio je posjet agroturizmu Štefanić i upoznavanje slow food filozofije ovog seoskog gospodarstva; u Marcanima kraj Gračišća obiđena je vinarija obitelji Bažon, a u Kringi su gosti posluženi "vampirskom večerom" u konobi Danijeli, uz prezentaciju kako je legenda o vampiru Juri Grandu potaknula lokalno poduzetništvo i ugostiteljstvo.

Agroturizam i EU fondovi

U pazinskom Kaštelu im je pak predstavljen projekt Istra Inspirit, kao primjer nagrađivanog i inovativnog proizvoda kulturnog turizma. Drugog dana svog boravka u Istri organizirani su susreti sa supetarskim načelnikom Mariom Bratulićem, županijskim pročelnikom za poljoprivredu Milanom Antolovićem, te predstavljanja aktivnosti AZRRI-ja i županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma.

Labinski dio programa obuhvaćao je posjet lončarske radionice Merania u Krapnu, Art-gastro galerije Negri u Labinu te agroturizma Kaštel Pineta u Sv. Martinu, kao i sjedištu LAG-a Istočna Istra u prostoru negdašnje uprave Istarskih ugljenokopa Raša. I domaćima i gostima bilo je vrlo korisno predavanje Ivana Ciprijana iz Odjela za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja pri Ministarstvu poljoprivrede, s informacijama o načinu provedbe lokalnih razvojnih strategija kroz natječaje iz programa LEADER u razdoblju 2014.-2020. godine.

Kako nam prenose domaćini iz LAG-a Središnja Istra, predstavnici gostujućih LAG-ova u raspravama su iznijeli dojam kako su u Istri LAG-ovi dva koraka ispred onih u ostatku Hrvatske, pogotovo u stupnju pripremljenosti za europske fondove, ali i po učinkovitosti integracije s lokalnom zajednicom i strukturama lokalne vlasti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter