Susret književnika hrvatskih manjina i onih u Hrvatskoj

Rovinj (Arhiva GI)
Rovinj (Arhiva GI)

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić" u Rovinju i pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika i Matice hrvatske, te uz materijalnu potporu Grada, od 22. do 24 listopada, Rovinj će biti domaćin XII. susreta književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj.

Svečano otvaranje skupa je u četvrtak, u Domu kulture s početkom u 18 sati, a slijedi predstavljanje pisaca (Stipe Cvitan, Desanka Matijević, Ivan Dobra, Jelena Duvnjak-Matić, Nada Galant, Robert Hajszan, Ljubica Kolarević-Dumić, Milovan Mirković, Nevenka Nekić, Marija Peakić- Mikuljan, Antonio Sammartino, Miroslav Sindik, Šimun Šito Ćorić, Ana Šoretić-Scboretits i Elio Velan).

Petak će biti u znaku stručno-znanstvenog skupa o književnosti između dviju domovina, o jezičnim i kulturnim prožimanjima, o standardima zaštite manjina… Znanstveni skup odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu (Pergolisova 2), a prethodit će mu i otvorenje izložbe "Drevni kamen moliških Hrvata" koja predstavlja mape, stare slike i pjesme na moliškomhrvatskom. U prijepodnevnim satima (od 8 do 11 sati) izlagat će Milovan Mirković "Bibliografija časopisa Klasje naših ravni", Robert Hajszan "Gradišćanskohrvatske pripovijetke sjevernog Gradišća", Đuro Vidmarović "Ruska manjina u RH, primjer neautohtone manjine", Antonio  Sammartino "Korijeni - Hrvati Biokovlja i donje Neretve u Italiji", Jelica Duvnjak-Matić "Uloga Hrvatskih novina u očuvanju svijesti o pripadnosti gradišćanskih Hrvata", Vladimir Pobežin "Djelovanje hrvatskih kulturnih uduga u Sloveniji", Ljubica Kolarić - Dumić" Nacionalna prva Hrvata u Vojvodini" te Nevenka Nekić "Patricija Štambuk, čileanska književnica hrvatskih korijena".

Od  11.30 do 14.30 sati nastupit će Marija Peakić-Mikuljan s predavanjem "Sjećanje na otvaranje hrvatskih studija u Torontu", Mirko Orlić s temom "Djelovanje Hrvatske katoličke misije u Portorožu", Ana Šoretić - Scboretits "Moć i pogibel jezika - kako preživiti kot mala riba u velikom oceanu?", Slavica Božičević "Dopunska nastava hrvatskog jezika za učenike u Švedskoj", Nada Galant "Čakavski sabor, integralni čuvar bogatstva naših raznolikosti", Šimun Šito Ćorić "Zagonetka američkih Croatian Indijanaca i Dubrovačka Republika", Ivan Dobra "Život u dijaspori i čuvanje hrvatskih riječi na području New Yorka, Amerike i Kanade, te Milovan Mirković "Izarane pjesme Ljubice Kolarić-Dumić".

Stručno-znanstvenom skupu prethodit će i zanimljivo predavanje o Faustu Vrančiću, hrvatskom Leonardu da Vinciju. O jednom od najvećih europskih izumitelja 16. i 17. stoljeća, na predavanju, u Domu kulture, u srijedu u 18 sati govorit će književnica Nevenka Zgrablić. Predavanje organizira ogranak Matice hrvatske Rovinj.  (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter