Susret književnika hrvatskih manjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književnom veceri u Domu kulture poceli su 7. susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Hrvatskoj, koje, uz potporu Hrvatske matice iseljenika, Ministarstva kulture i Grada Rovinja, organiziraju Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinic" i rovinjski odbor Matice hrvatske.

U programu koji su vodile Sonja Dušic i Dolores Petrinic nastupili su Stipe Cvitan iz Slovenije, Jurica Cenar i Robert Hajszan iz Gradišca, Malkica Dugec i Zdravko Luburic iz Njemacke, Ljubica Kolaric-Dumic iz Srijema, Tripun Grgurevic i Andrija Petkovic iz Boke Kotorske, Šimun Šito Coric iz Švicarske, Antonio Samartino iz talijanskog Molisea, Nevenka Nekic iz Zagreba i Janko Crljenica iz Marcane.

Dobrodošlicu im je u ime organizatora zaželio Mario Sošic, posebno pozdravivši Stjepana Medu iz Ministarstva vanjskih poslova i Ivanku Roksandic iz saborskog Odbora za manjine. Pozdravljajuci književnike u ime Grada Rovinja predsjednik Gradskog vijeca Davorin Flego istaknuo je da je Rovinj, koji gaji dvojezicnost, pravo mjesto za ovakve susrete. S njime se složio i ?uro Vidmarovic, koji na susretima predstavlja Društvo hrvatskih pisaca i Maticu hrvatsku. Po njemu, suživot Hrvata i Talijana u Istri može poslužiti kao ogledni primjer za Europsku uniju.

Meda je istaknuo da Ministarstvo vanjskih poslova ima posebnu službu za Hrvate u inozemstvu, a koji su rasprostranjeni diljem svijeta. Ova se služba brine o cuvanju žive i pisane rijeci kao glavnih elemenata ocuvanja identiteta Hrvata u svijetu. Podsjetio je da se upravo izraduje strategija odnosa matice zemlje s iseljeništvom koja ce rezultirati i odgovarajucim zakonskim rješenjima. Roksandic je rekla da ce upravo iskustva pisaca u inozemstvu biti dragocjena za izradu strategije. Ana Bedrine iz Matice iseljenika istaknula je da su ove godine zbog nedostatka sredstava izostali predstavnici Hrvata iz Makedonije i Rumunjske.

U prigodnom programu Milan Medak izveo je pjesmu "Rijec hrvatska" Duška Loncara, pjesnika srpske manjine u Hrvatskoj, koju je napisao kao odu hrvatskom govoru, a nastupio je i mješoviti zbor HKD-a "Franjo Glavinic" pod ravnanjem Irene Turkovic.


Podijeli: Facebook Twiter