Susret klapa i vokalnih skupina u Marušićima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamnaesti put u Marušićima su se okupile klape i vokalne skupine koje njeguju izvornu klapsku pjesmu, dajući tako prilog očuvanju naše bogate glazbene tradicije. Publika je uživala u raznolikom repertoaru, u pjesmama koje dolaze iz naših primorskih krajeva, posebice Istre i Dalmacije, ali i drugih područja - od Makedonije do Švicarske.

Susret klapa u Marušićima, u prepunoj sali Društvenog doma, otvorili su domaćini - Duo Anita i Dante, koji su izveli dvije pjesme na lokalnom dijalektu. Slijedile su marušićanske Rožice, ženska klapa koja djeluje od 1996. godine njegujući istarski melos na hrvatskom i talijanskom jeziku, a pjevaju i dalmatinske pjesme. Još jedan nastup u bogatoj karijeri imali su članovi klape Kornarija iz Marušića, jedne od najstarijih u Hrvatskoj (osnovana je 1977. godine).

Otpjevali su dvije skladbe iz svoga bogatog repertoara, posvećujući ih nedavno preminulom kiparu Carlosu Lizariturryju, Španjolcu koji je živio i radio i u Marušićima, kao jedan od izdanaka legendarne kiparske škole, zatim nekadašnjem voditelju klape Linu Šepiću te članu Kandidu Đurđeviću. Na marušićanskoj sceni, uređenoj u jesenskom stilu, nastupila je klapa Kaštelanke iz Kaštela kod Buja koja djeluje četiri godine njegujući narodne napjeve ovoga kraja, ali pjesme drugih izričaja.

Iza njih zapjevali su članovi klape Castrum Veneris koji djeluju pri ZT-u Kaštel, a zapažen nastup imala je mlada i po stažu i po sastavu ženska klapa Ad libitum Zajednice Talijana Brtonigla. Jedini gosti izvan Istre bili su brojni članovi klape Pergola iz Sv. Petra (Slovenija). Najmlađa klapa osamnaestog Susreta u Marušićima bila je Speranza iz Kaldanije, koja djeluje u sastavu KUD Parenzana. Bio je to tek treći službeni nastup mladih djevojaka koje vodi Daniele Circota.

Mnogo više nastupa i uspjeha do sada sakupila je renomirana klapa Boškarin iz Huma, jednako kao i Ženska vokalna skupina Romansa iz Buja koja je na sceni od 1999. godine. Posebno su toplo pozdravljeni i pljeskom nagrađeni članovi klape Motovun koja je i ovim nastupom potvrdila svoje dosadašnje uspjehe na mnogim smotrama.

Osamnaesti Susret klapa u Marušićima održan je u organizaciji KUŠD-a Bratstvo i MO-a Marušići, a pod pokroviteljstvom Grada te TZ-a i POU-a Buje. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter