Susret kaj i ča u Buzetu

Predstavljanje knjige "Zvoni & Vitar"
Predstavljanje knjige "Zvoni & Vitar"

Poklonici knjige i književnog stvaralaštva na ovogodišnjem su izdanju književnih susreta "Na Baštionu", održanom u sjedištu buzetskog Zavičajnog muzeja, doista uživali, jer imali su priliku susresti čak tri pjesnika, dvije knjige i dva izdavača a tema manifestacije je bila "Kaj & Ča: Susreti".

Predstavljena je zajednička knjiga pjesama "Zvoni & Vitar" dvaju književnika, kajkavca Stanislava Petrovića iz Čakovca i čakavca Miroslava Sinčića iz Buzeta u izdanju Kajkavskog spravišča iz Zagreba, te zbirka pjesama "Krik sunca" buzetskoga pjesnika, pokojnog Lina Brozića u nakladi Izdavačkog poduzeća Reprezent iz Račica.

- Zajednička zbirka kajkavskog i čakavskog pjesništva postmodernističke koncepcije jedinstvena je knjiga ne samo već afirmirane biblioteke nakladnika Kajkavskog spravišča, nego i dvojice antologijskih autora Stanislava Petrovića i Miroslava Sinčića koji više od četiri desetljeća drže visok estetski kontinuitet svojih dijela kao poetae bilinguis ravnopravnom uključenošću u središnji korpus hrvatske beletristike, istaknula je urednica izdanja dr. sc. Božica Pažur, govoreći o knjizi "Zvoni & Vitar", šestoj iz biblioteke Kajkavskog spravišča "Kaj & Ča: Susreti".

Profesorica Marija Roščić Paro, predstavnica Kajkavskog spravišča, podsjetila je da se ove godine obilježava 40-obljetnica suradnje Kajkavskog spravišča i Čakavskog sabora. Predstavljajući najnovije izdanje Izdavačkog poduzeća Reprezent iz Račica, zbirku pjesama "Krik sunca" buzetskoga pjesnika Lina Brozića, koji je umro 1978. godine, urednik zbirke Miroslav Sinčić istaknuo je da oni koji su poznavali Brozića, pamte ga kao dobrog i plemenitog čovjeka, istaknutog prosvjetnog i društvenog radnika, no manji je broj onih koji ga pamte kao književnika i pjesnika. - U neopsežnom, ali značajnom Brozićevu pjesničkom opusu koji sadrži 37 pjesama, lako iščitavamo napetosti i lomove njegovog kratkog života, uzlete i padove njegova duha i njegov neosporni pjesnički talent. Taj pjesnički opus, premda opsegom nevelik i tragično prekinut u trenutku najplodnijeg nastajanja, svrstava Lina Brozića među najznačajnije istarske pjesnike šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, rekao je Sinčić. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter