Susret Bošnjaka iz cijelog svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susretom Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, u Puli je zapoceo dvodnevni Sabor bošnjackih asocijacija u Hrvatskoj, odnosno susret Bošnjaka iz društvenog, gospodarskog i kulturnog života koji žive rade i djeluju u dijaspori.

- Grad Pula je multikulturalna i multinacionalna sredina koja je otvorena prema svim ljudima dobre volje. Pula je otvorena prema svima onima koji su došli da bi ovdje radili i doprinosili boljitku i razvoju grada, kazao je na otvorenju sabora pulski dogradonacelnik Fabrizio Radin poželjevši Bošnjacima iz cijelog svijeta dobrodošlicu u Puli.

A njih je doista bilo iz cijelog svijeta. Na sastanku su sudjelovali predstavnici bošnjacke dijaspore iz Hrvatske, Njemacke, Turske, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Italije, Nizozemske, Danske i Austrije, koji su javnost izvijestili da Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine zastupa interese 1,3 milijuna iseljenih Bošnjaka po cijelom svijetu.

U tu svrhu osnovali su nekoliko radnih skupina koje organiziraju razna dogadanja. Primjerice radna skupina za sport i kulturu organizira smotre folklora i sportske susrete, grupa za poslovnjake poslovnu suradnju izmedu gospodarstvenika u dijaspora, dok se humanitarna grupa zalaže za humanitarnu pomoc koja je, kako je istaknuto na skupu, još uvijek potrebna njihovoj domovini.

U sklopu Sabora organiziran je i susret bošnjackih gospodarstvenika, a za vecernje je sate najavljena i smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Hrvatskoj. U nedjelju je na programu strucni skup "Bošnjaci u Hrvatskoj" koji ce se održati u hotelu Pula.


Podijeli: Facebook Twiter