Susret bivših i sadašnjih studenata pulske ekonomije

Neven Staver, Gordana Deranja, i Jasna Šetić Stjepanović (A. KANCELAR)
Neven Staver, Gordana Deranja, i Jasna Šetić Stjepanović (A. KANCELAR)

Neven Staver, predsjednik Uprave porečke Plave lagune, Gordana Deranja, predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta, i Jasna Šetić Stjepanović, voditeljica rovinjske ispostave Porezne uprave, početkom tjedna obratili su se studentima pulskog Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković".

Zajedničko im je da su studij završili na pulskom ekonomskom fakultetu, a druženje je organizirala udruga diplomiranih studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - Alumni. Predavanje je vodila predsjednica udruge Sanja Blažević, koja je navela da je to prvo druženje bivših i sadašnjih studenata koje su organizirali nakon što je udruga osnovana u travnju.

Staver je izjavio da je tog dana dobio na uvid prijedlog Zakona o porezu na nekretnine u kojem je navedeno da se porez planira naplatiti i za poslovne objekte poput hotela, tvorničkih hala, skladišta u zračnim lukama…

Time je otvorio raspravu o porezu na nekretnine čime je potaknuo studente na raspravu. Jedan je student zaključio da je porez nepravedan jer će jednake naknade plaćati onaj tko ima stan vrijedan 3.000 eura po četvornom metru i onaj od 650 eura, zato što će Porezna uprava razrezivati porez prema prosječnim postignutim cijenama nekretnina u proteklih pet godina u nekoj katastarskoj općini.

Prisjećajući se svojih studentskih dana Staver je rekao da je započeo studij 1989. godine u jednom sistemu te da je nakon pola godine napravljen rez i učilo se po novom. Dodao je da često nije bilo ni literature na hrvatskom jeziku te da su morali prevoditi knjige iz kojih su učili.

- Pamtim riječi jednog profesora koji mi je rekao da imam četiri godine za sebe tijekom studija i da nikad više to neću imati. Danas znam da je bio u pravu, stoga poručujem i vama da tijekom studija iskoristite svaki dan za sebe i za svoje obrazovanje, poručio je Staver koji je dodao da je 1994., kada je diplomirao, imao mnogo ponuda za posao, što danas nije slučaj.

Jasna Šetić Stjepanović je najmlađa voditeljica ispostave Porezne uprave u Hrvatskoj. Okupljenima je savjetovala da uče s razumijevanjem jer će jedino tako zapamtiti.

- Sve što učite napamet brzo će vam ispariti te iskoristite profesore da vam pruže teoretsko i praktično znanje. Ovaj fakultet mi je dosta pružio i sada mi je žao da profesore nisam više zapitkivala, ispričala je Šetić Stjepanović te poručila studentima da prilike ne smiju propustiti. Za svoj rad je rekla da ga nikad se uspije završiti u uredu, već ga završava i kod kuće.

Gordana Deranja je nakon završetka više ekonomske škole u Puli diplomirala u Rijeci te se ubrzo zaposlila u Tehnomontu gdje je nakon dvije godina rada napredovala do funkcije šefice računovodstva. Okupljenima je napomenula kako su financije veoma važne na dnevnoj i operativnoj razini. Navela je kako su mladi budućnost, a njima se okreće i Tehnomont.

Studenti su okupljenim gostima poručili da bi bilo dobro kad bi im tvrtke dale inpute što je njima bitno na testiranjima koje provode prilikom regrutiranja novih radnika, kako bi se mogli kvalitetnije pripremili. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter