Susret bivših i sadašnjih studenata pulske ekonomije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neven Staver, predsjednik Uprave porecke Plave lagune, Gordana Deranja, predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta, i Jasna Šetic Stjepanovic, voditeljica rovinjske ispostave Porezne uprave, pocetkom tjedna obratili su se studentima pulskog Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic".

Zajednicko im je da su studij završili na pulskom ekonomskom fakultetu, a druženje je organizirala udruga diplomiranih studenata Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli - Alumni. Predavanje je vodila predsjednica udruge Sanja Blaževic, koja je navela da je to prvo druženje bivših i sadašnjih studenata koje su organizirali nakon što je udruga osnovana u travnju.

Staver je izjavio da je tog dana dobio na uvid prijedlog Zakona o porezu na nekretnine u kojem je navedeno da se porez planira naplatiti i za poslovne objekte poput hotela, tvornickih hala, skladišta u zracnim lukama…

Time je otvorio raspravu o porezu na nekretnine cime je potaknuo studente na raspravu. Jedan je student zakljucio da je porez nepravedan jer ce jednake naknade placati onaj tko ima stan vrijedan 3.000 eura po cetvornom metru i onaj od 650 eura, zato što ce Porezna uprava razrezivati porez prema prosjecnim postignutim cijenama nekretnina u proteklih pet godina u nekoj katastarskoj opcini.

Prisjecajuci se svojih studentskih dana Staver je rekao da je zapoceo studij 1989. godine u jednom sistemu te da je nakon pola godine napravljen rez i ucilo se po novom. Dodao je da cesto nije bilo ni literature na hrvatskom jeziku te da su morali prevoditi knjige iz kojih su ucili.

- Pamtim rijeci jednog profesora koji mi je rekao da imam cetiri godine za sebe tijekom studija i da nikad više to necu imati. Danas znam da je bio u pravu, stoga porucujem i vama da tijekom studija iskoristite svaki dan za sebe i za svoje obrazovanje, porucio je Staver koji je dodao da je 1994., kada je diplomirao, imao mnogo ponuda za posao, što danas nije slucaj.

Jasna Šetic Stjepanovic je najmlada voditeljica ispostave Porezne uprave u Hrvatskoj. Okupljenima je savjetovala da uce s razumijevanjem jer ce jedino tako zapamtiti.

- Sve što ucite napamet brzo ce vam ispariti te iskoristite profesore da vam pruže teoretsko i prakticno znanje. Ovaj fakultet mi je dosta pružio i sada mi je žao da profesore nisam više zapitkivala, ispricala je Šetic Stjepanovic te porucila studentima da prilike ne smiju propustiti. Za svoj rad je rekla da ga nikad se uspije završiti u uredu, vec ga završava i kod kuce.

Gordana Deranja je nakon završetka više ekonomske škole u Puli diplomirala u Rijeci te se ubrzo zaposlila u Tehnomontu gdje je nakon dvije godina rada napredovala do funkcije šefice racunovodstva. Okupljenima je napomenula kako su financije veoma važne na dnevnoj i operativnoj razini. Navela je kako su mladi buducnost, a njima se okrece i Tehnomont.

Studenti su okupljenim gostima porucili da bi bilo dobro kad bi im tvrtke dale inpute što je njima bitno na testiranjima koje provode prilikom regrutiranja novih radnika, kako bi se mogli kvalitetnije pripremili. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter