Susreli se civilni invalidi rata Istarske županije

Mario Marić, dr. Dolores Ghersinich, Ante Kalina, Ljiljana Knežević i Josip Mirković (A. POKRAJAC)
Mario Marić, dr. Dolores Ghersinich, Ante Kalina, Ljiljana Knežević i Josip Mirković (A. POKRAJAC)

U Balama je održan 14. susret civilnih invalida rata Istarske županije. Predsjednik udruge Josip Mirković tom je prigodom istaknuo da je civilnih ratnih invalida u Istri još 84 te da su svi stariji, u prosjeku 70-godišnjaci, pa im je potrebna pomoć. Ona međutim stiže na kapaljku - udruga je od pojedinih gradova i općina u kojima žive ove godine dobila tek 24 tisuće kuna donacija, a Županija je financirala njihov godišnji susret.

- Podsjećam da je našoj udruzi pravnim smicalicama još 2003., oduzet prostor u Zadarskoj 8 pa smo se sve ove godine sastajali u gostionicama. Ove godine Grad Pula nam je privremeno dodijelio prostor dok se ne riješi sudski spor vezan uz onaj stari. Skromnim donacijama koje dobivamo tek održavamo djelovanje udruge pa ne možemo pomoći našim članovima, istaknuo je Mirković.

Da je materijalno stanje ove ranjive skupina loše, podsjetio je i Ante Kalina, predsjednik Saveza civilnih ratnih invalida RH. Po njegovim riječima, iako spadaju u invalide prve grupe njihove invalidnine nisu usklađivane od 2001. pa su sada realno manje za 60 posto.

Budući da je riječ o tek 1.800 invalida iz Drugog svjetskog rata i poraća, apsurdno je da država štedi na njima.

- Donacije su nam male. Do sada smo ih dobivali iz Ministarstva socijalne politike i mladih, a u 2014. prelazimo u nadležnost Ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Budući da nas nisu kontaktirali prilikom izrade proračuna, ne očekujemo da će nam se poboljšati status, zaključio je Kalina.

O zakonskoj zaštiti civilnih invalida rata govorila je tajnica saveza Ljiljana Knežević. S mogućnostima podizanje zdravstvene zaštite u Istri upoznala ih je dr. Dolores Ghersinich, fizijatrica u porečkom Domu zdravlja. Uz napomenu da civilni invalidi rata premalo znaju o pravima liječenja i njege, dodala je da imaju mogućnost dobivanja opreme, fizijatrijskog liječenja i njege u kući. Sudionike susreta je u ime domaćina pozdravio baljanski načelnik Edi Pastrovicchio. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter