Suspendirani nastavnici Visoke policijske škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni ravnatelj policije suspendirao je dvojicu nastavnika Visoke policijske škole zbog sumnje da su počinili težu povredu dužnosti jer je utvrđeno da je u vrijeme njihova mentorstva bilo 26 gotovo ili sasvim podudarnih završnih i specijalističkih radova.

Zbog postojanja utemeljene sumnje da su svojim propustima ili djelovanjem počinili težu povredu službene dužnosti,  glavni ravnatelj policije udaljio je iz službe dvojicu nastavnika Visoke policijske škole i protiv njih predložio pokretanje disciplinskog postupka, priopćila je večeras Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Među imenima polaznika koji su pod sumnjom da su prepisivali, doznajemo iz izvora bliskih Policijskoj akademiji i MUP-u, i sadašnji je tajnik HDZ-a Milijan Brkić, piše Jutarnji list.

Hina navodi da je utvrđeno da su spomenuta dvojica nastavnika bili mentori pri izradi i obrani diplomskih i specijalističkih radova koji su u cijelosti ili u bitnim dijelu odgovarali sadržaju ranijih pisanih diplomskih ili završnih radova objavljenih kod istih mentora.

Visoka policijska škola Ministarstva unutarnjih poslova je u postupku prilagodbe za uvođenje digitalnog sustava nadzora, praćenja i pohrane završnih i specijalističkih radova utemeljila povjerenstvo sastavljeno od pet djelatnika Visoke policijske škole.

Zadatak povjerenstva u početnoj je fazi bio pregled završnih i specijalističkih radova izrađenih i pohranjenih u razdoblju od 1. siječnja 2008. g. do 16. listopada 2012. g. jer su radovi iz tog razdoblja pohranjeni i u analognom i u digitalnom obliku, što je nužna pretpostavka za implementaciju novog sustava pohrane i nadzora.

Tijekom pregleda ustanovljeno je pojavljivanje većeg broja završnih i diplomskih radova istog ili sličnog naslova, što je povjerenstvo ponukalo na detaljniji uvid u sadržaj istoimenih radova. Nakon što je kod nekih od njih utvrđena međusobna potpuna ili djelomična podudarnost, povjerenstvo je odlučilo provesti detaljnu usporedbu i nadzor svih završnih i diplomskih radova izrađenih u spomenutom razdoblju, od  2008. do 2012. godine.

Prema konačnom nalazu povjerenstva za to razdoblje ustanovljeno je postojanje 26  završnih i specijalističkih radova čiji sadržaji se međusobno u bitnim dijelovima ili u cijelosti podudaraju. Također, utvrđeno je i da su mentori pri izradi i obrani tih radova bila dvojica nastavnika Visoke policijske škole, kaže se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter