Suspendiran (i) lanjski pobjednik Gira!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska biciklistička momčad Lampre privremeno je suspendirala Michelea Scarponija (33), pobjednika utrke Giro d'Italia iz 2011., jer je priznao da je surađivao sa kontroverznim liječnikom Micheleom Ferrarijem, koji je zbog dopinških afera na crnoj listi od 2002. godine.

"S Ferrarijem sam se upoznao u rujnu 2010. i nisam imao pojma da su sportašima zabranjeni svi kontakti s njim. Odmah sam pristao na istragu koju provodi Talijanski olimpijski odbor i želim da se to što prije završi, jer sam čist", kazao je Scarponi. Suspenzija će trajati dok ne završi istraga, a o ishodu istrage ovisi hoće li Scarponi biti kažnjen, ili oslobođen svih sumnji.

Talijanski olimpijski odbor je još 2002. zabranio sportašima sudjelovanje sa kontroverznim liječnikom Ferrarijem zbog sumnje da je sportaše opskrbljuje dopingom, a u srpnju ove godine Američka antidopinška agencija izrekla mu je doživotnu zabranu rada u sportu zbog posjedovanja i distribucije dopinga, te asistiranja u dopingiranju sportaša.

Najpoznatiji Ferrarijev klijent bio je američki biciklist Lance Armstrong, koji je od 1999. do 2005. sedam puta zaredom osvojio Tour de France. Prije dva mjeseca Američka antidopinška agencija je Armstronga kaznila doživotnom zabranom rada u sportu zbog korištenja dopinga, te su mu poništeni svi rezultati koje je ostvario od 1. kolovoza 1998., a to znači da je ostao bez svih sedam naslova pobjednika Toura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter