Šušnjevica: U školi se urušila međukatna konstrukcija

Zapuštena zgrada nema uvjete za održavanje nastave
Zapuštena zgrada nema uvjete za održavanje nastave

Osnovci iz Šušnjevice, njih sedmero, već više od tri tjedna nastavu slušaju u Kršanu jer se u njihovoj područnoj školi početkom mjeseca urušio dio međukatne konstrukcije. U 12 kilometara udaljeno općinsko središte morat će, po svoj prilici, putovati cijelu pedagošku godinu, s obzirom na to da je cjelovita obnova zgrade izgledna tek u drugom tromjesečju 2014., potvrdio nam je Valdi Runko, načelnik Kršana.

Do urušavanja zbog popuštanja drvenih greda došlo je, srećom, u prizemlju koje je, budući da se ne koristi, već duže zatvoreno, k tome i u vrijeme kada nema nastave pa su izbjegnute ozbiljne posljedice.

- Odmah je procijenjeno da nema uvjeta za održavanje nastave. Učenicima smo organizirali prehranu i prijevoz do naše područne škole u Kršanu, napominje Mirela Vidak, ravnateljica matične OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Čepiću.

- Ovo vjerojatno nije nikog iznenadilo jer već godinama od županijskog upravnog odjela i Općine tražim da se krene s obnovom školske zgrade. Vjerujem da je to svima u interesu - Općini jer je nekretnina njena pa vjerujem da je želi sačuvati, bez obzira na njenu sutrašnju namjenu, a Županiji kao osnivaču cilj bi trebao biti održati djelatnost osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, prisnažuje Vidak.

Škola u Šušnjevici izgrađena je 1904. godine i otada nije obnavljana. Nekretnina je u vlasništvu Općine, a osnivač ustanove je Županija. Dokumentacija za rekonstrukciju i sanaciju izrađena je preklani - procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun kuna.

- Kako poći u posao i hoće li ga Županija sufinancirati te u kojem dijelu, to su otvorena pitanja koja ću rješavati s Općinskim vijećem i nadležnim županijskim odjelom, po potrebi i sa županom. U proračunu za iduću godinu osigurat ćemo sredstva, i to bez obzira na to hoće li nova mreža škola, koja se kroji na načelima racionalnosti sustava, ondje predvidjeti ostanak osmoljetke. Općina će zgradu obnoviti bez obzira na to hoće li ondje sutra biti škola ili kakav hotel, kazao nam je načelnik Runko.

Nije, napominje, za privremenu sanaciju kao vatrogasno rješenje jer je narušena sigurnost cijele zgrade, time i sigurnost učenika. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter