Sušna godina: Slijede visoke cijene hrane

(Ilustracija Danilo MEMEDOVIĆ)
(Ilustracija Danilo MEMEDOVIĆ)

Posljedice suše, koja je prepolovila urode pojedinih kultura, a neke i posve uništila, tek ćemo osjetiti i to, po svemu sudeći, na najgori mogući način - nestašicom hrane i potpunom ovisnošću o uvozu. Budući da će ponuda voća i povrća biti više nego skromna, njegove će cijene, poštujući stari zakon ponude i potražnje, rasti. To će pak za posljedicu imati i povećanje cijena drugih artikala poput, mesa.

Iako većina prodavača na pulskoj tržnici još uvijek nije dizala cijene - blitva i kukuruz koštaju deset, salata od deset do 12 kuna, pomidori su oko sedam, paprike šest, patlidžani osam, krumpir četiri, šljive osam, jabuke deset, smokve od 14 do 20, breskve oko 15, a kruške 16 kuna - novo povrće skuplje je nego lani.

Tako se kilogram radiča koji, kako vele, "puno pije" prodavao od 50 pa do čak 80 kuna. I dok mnogi imaju svoje bušotine vode koje im pomažu da prežive, pojedinci ipak nisu takve sreće. Popričali smo tako sa šjorom Ljubom iz Pazina koja na pulskoj tržnici prodaje krumpir, pomidore, papriku.

- Sve nam je osušilo - kupus, mahune, kukuruz, peršin. Bušotinu nemamo nego od vodovoda imamo ograničeno koliko možemo mjesečno potrošiti. Daju nam 150 kubika, a trebalo bi nam barem duplo, rekla nam je u dahu Ljuba uz riječi da zalijevaju samo povrće "pod najlonima" poput paprike, tikvica i pomidora.

Ispričavši nam kako ne zna što će učiniti, jer s onim što uspiju uzgojiti i prodati neće pokriti ni troškove, navela nam je da su ona i suprug odustali od sadnje jesensko-zimskog povrća poput brokule, mrkve, cikle.

Sve je skupo, a s time se slažu i kupci. Tako nam je Zorka Jokić navela da na tržnici kupuje jer stanuje u blizini i jer je ponuda dobra. Uz riječi da ima jeftinog povrća dodaje da je voće, poput krušaka i breskvi, skupo.

- Poskupilo je gotovo sve, nije tu samo riječ o hrani, išle su gore režije, lijekovi, cijene samo skaču, a novca je uvijek isto ili manje, navela je Jokić.

Provirili smo i na pulsku ribarnicu - i riba je, kao i inače u sezoni, skupa. Pišmolji su 40, cipli 50, škombri 60, orada od 60 do 90, brancini od 70 d 90 kuna. Lignje koštaju sto, a škampi do 230 kuna. Nije stoga ni čudno da se najviše kupuje sitna plava riba - srdele i srdoni po 20 kuna.

- Najviše se kupuju lancarde za grill i srdele, dok srdoni idu nešto slabije, rekla nam je prodavačica Marina Barković Blaženić, uz riječi da su bolji kupci domaći nego turisti. Talijani, veli, još i nešto kupuju, no ostali su zakazali. (Borka PETROVIĆ)

Što je skuplje, a što jeftinije nego lani

Jesen nije ni stigla, a cijene su već više - u odnosu na srpanj prošle godine cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju više su za 3,4 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 2,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Jedino su odjeća i obuća jeftiniji za deset posto, što se može pripisati borbom trgovaca za svakoga kupca i nedavno završenim rasprodajama.

U srpnju 2012., u odnosu na lipanj 2012., najviše su, dakle, pale cijene odjeće i obuće, za deset posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine cijene odjeće i obuće pale za dodatnih 5,7 posto. No, u odnosu na srpanj 2011. cijene goriva i energije skočile su za 18,6 posto, a stanovanja za 12,8 posto. Uspoređujući s prošlim mjesecom veće su cijene rekreacije i kulture za 1,3 posto, a ugostiteljske usluge za 0,4 posto.
(NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter