Susjedi sami krpaju rupu na krovu


Postavljanje antene na privatnoj kući u vlasništvu Eduarda Del Treppa koje je unatrag tri dana mobiliziralo stanare čak dvije ulice na Verudi Porat, one u Carlijevoj i u De Franceschijevoj, i dalje je aktualno. Susjedi svakodnevno organiziraju dežurstva da bi pratili događanja na toj kući i signalizirali eventualni dolazak radnika, a svakodnevno ih obilazi i policija. No, u petak je situacija ponovno eskalirala.

Za našeg dolaska oko podneva, policija je tek bila otišla, a ovaj put došla je da bi spriječila sukob stanara s radnicima. Kako saznajemo, radnici su navodno došli iz Rijeke, što je susjedima odmah bio razlog za uzbunu, jer im je pojašnjeno da nisu došli dignuti antenu na krov, nego zatrpati rupu u crijepu kroz koju je antenu namjeravano postaviti. "Pa zar nema dovoljno majstora za crijep i u Istri, zar je nužno da dolaze majstori iz Rijeke", pitali su se u čudu stanari, uznemireni tim više jer su upravo iz Rijeke bili i radnici koje je angažirao VIP na postavljanju antene.

"Mi stanari dogovorili smo se da ćemo mu mi postaviti crijep. Skupili smo novac, dečki su išli kupiti materijal i tijekom dana ćemo mu zakrpati rupu. Navodno je gospodina Del Treppa bilo strah da mu zbog najavljene kiše ne probije voda u kuću", rekla nam je jedna stanarka.

Prvi susjedi, obitelj Duras, angažirali su se da pronađu i isprintaju sve tekstove o štetnosti zračenja, jer su ih obećali Eduardu Del Treppu, a tijekom petka bili su i na prijemu u Gradu Puli, gdje ih je ugostila dogradonačelnica Elena Puh Belci.

"Jako smo zadovoljni tim sastankom, jer smo dobili podršku dogradonačelnice. Svjesni smo koliko su nam ruke vezane zbog zakona koji nas ne štiti, a to su nam rekli i u Gradu. Također, preko zastupnika u Saboru pokušat će zatražiti izmjene zakona da budemo zaštićeni u ovom pogledu barem onoliko koliko su to građani u Europskoj uniji, kojoj i mi pripadamo, a naši su propisi po tom pitanju daleko najgori", rekla nam je jedna stanarka.

Iz Grada Pule jučer je stiglo i priopćenje u kojem kažu da je zdravlje građana na prvom mjestu. "Nakon što su mještani Nove Verude protekle srijede spriječili postavljanje antene mobilne telefonije domaćeg teleoperatera na krov privatne kuće jednog stanara Carlijeve ulice, na inicijativu Grada Pule održan je sastanak na kojemu su predstavnici stanara iznijeli razloge koji su doveli do toga", stoji u priopćenju.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci istaknula je da je, uz poštivanje zakona, zdravlje građana na prvom mjestu prioriteta Grada Pule. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter