Susjedi probleme rješavaju dijalogom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici Hrvatske Ivo Josipovic, Srbije Boris Tadic, Crne Gore Filip Vujanovic te predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžic pozvali su na jacanje regionalne suradnje i gradnju uzajamnog povjerenja kao zajednickog doprinosa napretku cijele regije na putu prema clanstvu u Europskoj uniji.

Šefovi država zemalja regije sudjelovali su na sjednici Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija iz cetiriju zemalja i tom su prigodom potpisali zajednicku izjavu kojom su potvrdili znacaj zakljucaka Zagrebackog summita održanog 2000. godine kojima je i potaknuta jaca regionalna suradnja.

Cetvorica su predsjednika izjavom istaknula nužnost nastavka dijaloga kao nacina rješavanja nesuglasica i prijepora te su potvrdili kako clanstvo u EU-u ostaje zajednicki strateški cilj.

Izrazili su i potporu ulozi civilnog društva i nevladinih organizacija u njihovim naporima za provedbu strukturalnih reformi. Hrvatski predsjednik Josipovic istaknuo je u Sarajevu kako je i osobno cvrsto uvjeren da je buducnost u EU-u

"Sasvim je jasno da u svakoj od naših zemalja dijelimo isti napor, istu ambiciju i da je ta ambicija ostvariva", kazao je Josipovic.

"Naš je interes da i ostale tri zemlje budu što prije u EU-u i ucinit cemo sve da im na tom putu pomognemo", kazao je

Pojasnio je da sve dosadašnje iskustvo pokazuje da ulaskom u EU raste i zanimanje za susjede i opredjeljenje za suradnju s njima. "Svatko želi imati dobrog susjeda. To je stvar pragmaticnosti i državnog interesa ali i medusobnog poštovanja i povjerenja koje se gradi", kazao je Josipovic.

Istaknuo je i to da svi trebaju izvuci pouku iz strašnih ratova koji su vodeni u ovom dijelu Europe te uciti nove generacije koliko je nužan dijalog, snošljivost i kompromis.

Srbijanski predsjednik Boris Tadic ocijenio je da se stanje u regiji znatno promijenilo na bolje u proteklih deset godina te je potvrdio kako i za Beograd integracija u EU "nema alternativu".

Tadic je kazao i to da Srbija snažno podupire što brži ulazak Hrvatske u EU i dodao da ocekuje da Hrvatska osigura "najviši stupanj poštovanja prava nacionalnih manjina". Ponovio je i ocekivanje da zemlje regije podupru srbijanska stajališta u vezi statusa Kosova.

I predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžic pozvao je na jacanje suradnje i razumijevanja u regiji te predložio da cetiri države uspostave posebna središta za znanstvenu i tehnološku suradnju. Crnogorski predsjednik Vujanovic potvrdio je kako je njegova zemlja vrlo zainteresirana za dobrosusjedske odnose u regiji. "Ocekujemo da i EU vrednuje naša dostignuca i posebice regionalnu povezanost", rekao je Vujanovic.

Hrvatski predsjednik Josipovic je na marginama sarajevskog skupa iza zatvorenih vrata imao i odvojene radne susrete s predsjednicima Srbije, Crne Gore i BiH. U privatni posjet primio ga je i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Ceric.

Hrvatski predsjednik radni posjet BiH nastavlja i u nedjelju kada ce posjetiti Derventu i Banju Luku gdje ce razgovarati s predstavnicima hrvatskih stranaka iz BiH te s predstavnicima vlasti Republike Srpske, a predviden je i njegov susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljicem te banjoluckim biskupom Franjom Komaricom. Josipovic ce u selima Sijekovac, Briševo i Kozarac odati pocast žrtvama rata u BiH. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter