Susjedi im brane spoj na kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Nazorova ulica za otprilike dva tjedna trebala bi biti najuredenija gradska ulica. Novi sustav oborinske odvodnje, pretvaranje postojeceg mješovitog sustava u iskljucivo fekalni odvod te promjena svih, odnosno postavljanje novih, komunalnih instalacija (plin, voda, telefon, javna rasvjeta) uz novoasfaltiranu prometnicu i nogostupe, trebali bi jamciti ovoj lokaciji idealne komunalne uvjete.

Medutim, stanari zgrade u Nazorovoj 28, koja do sada, cini se, jedina nije bila spojena na kanalizacijski sustav, posljednjih dana preplašili su se da za njih snovi nece postati realnost. Naime, zapoceta je izgradnja kanalizacijskog prikljucka njihovoj zgradi, ali, navodno, radove su zaustavili stanari susjedne zgrade ne dozvolivši da se cijevi polože u njihovu okucnicu.

"Zvuci nam nevjerojatno da cemo imati najuredeniju i najljepšu ulicu u gradu, a da zbog protivljenja pojedinih susjeda necemo biti prikljuceni na kanalizaciju. Godinama se vec borimo sa septickom jamom, za cije pražnjenje mjesecno trošimo 700 kuna. Zbog prelijevanja uslijed svake kiše stan u prizemlju pun je fekalija, boleštine se šire zgradom, a ni zimi ni ljeti od smrada se ne može živjeti.

Veselili smo se uredenju ulice nadajuci se da je našim mukama došao kraj, no kada su prekinuti zapoceti radovi i nitko nam nije znao dati objašnjenje, ostali smo razocarani i plašimo se da nikada necemo biti prikljuceni na kanalizaciju", govore stanari Nazorove 28, stare austrougarske zgrade koja, cini se, jedina nije prikljucena na kanalizacijski sustav.

Kako smo u meduvremenu informacije potražili i kod upravitelja zgrade Castruma, saznali smo da ce suvlasnici zgrade prikljucak u svom dvorištu platiti 6.500 kuna, što je manje nego godišnji iznos pražnjenja dotrajale septicke jame.

Da bi se stanarima Nazorove 28 izgradio prikljucak za kanalizaciju, cijevi se, zbog nagiba terena, moraju postaviti preko zelene površine široke zasigurno pet-šest metara koja razdvaja zgrade u Nazorovoj 26 i 28, a za koju se mislilo da je sastavni dio okucnice susjedne zgrade.



Medutim, kako nas izvještavaju iz Grada - a što je smirilo stanare - niti je površina okucnica susjedne zgrade, niti je tocno da zgrada u Nazorovoj 28 nece biti prikljucena na kanalizacijski sustav.

"Odradena je priprema za prikljucenje zgrade u Nazorovoj 28 na kanalizacijski sustav, postavljena cijev prikljucka do zida zelene površine i tamo prepiljena te je omogucen njen nastavak kada se bude radio prikljucak, a sve da se uredena ulica ne bi prekopavala. Buduci da je Grad vecinski suvlasnik spomenute zgrade, odradit cemo proceduru, podmirit naknade i pokrenut nastavak izrade prikljucka jer je utvrdeno da je površina kojom ce prolaziti cijev u vlasništvu države.

S obzirom na to da je ovdje rijec o javnom interesu, prikljucak ce se realizirati neovisno o susjedima, rekla je Martina Šaina, zamjenica procelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.


Podijeli: Facebook Twiter