Suša i štetnici desetkovali urod maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekstremno sušno i vruce ljeto zadaje glavobolje maslinarima na jugu Istre. Zbog suše su se, vele, plodovi smežurali pa, ako kiša ne padne uskoro, maslina ce ih odbaciti.

Mnogi ne pamte potrebu za navodnjavanjem maslina u rujnu, obicno je voda trebala u lipnju, srpnju ili kolovozu, ali ovaj put s cisternama vode krenuli su u maslinike na kraju ljeta. Izostale su uobicajene kolovoške kiše.

- Ne pamtim da kiša nije pala poslije 20. kolovoza. Ovog je puta izostala na jugu Istre iako su je meteorolozi najavili. Plodovi su se poceli smežuravati. Prije sedam dana zalio sam masline, 100 litara po stablu, i to samo one koje imaju rod, a ako kiša ne padne, morat cu zaliti još jednom, veli predsjednik medulinske udruge Ulika Silvano Tanger. Zalijevanje ce im pomoci, ali ne kao kada bi pala dobra kiša, i to najmanje 50 litara po metru.



Plodovi su manji i vec su išarani pa ce berba biti sedam do 10 dana ranije. Vjerojatno ce poceti vec prvog tjedna listopada. Na podrucju u blizini mora oko Medulina, Ližnjana, Šišana i Valture masline sazrijevaju obicno sedam do deset dana prije vodnjanskih. Tako ce biti i ove godine.

Tanger prognozira srednje rodnu godinu. Premalo vlage u plodu nije dobro za ulje jer je prilikom prerade paštatura previše suha te se mora dodati malo vode.

Uljare se otvaraju vec krajem rujna

Nekoliko uljara najavilo je otvaranje vec krajem rujna, medu njima je Agroprodukt u Vodnjanu te uljare u Balama, Baredinama i Umagu.

- Na podrucju opcine Fažana i okolice bit ce dobro ako uberemo 50 posto lanjskog roda, rekao je predsjednik tamošnje Agroudruge Dario Šuran. Konkretno u mom masliniku bit ce samo 20 posto prošlogodišnjeg uroda jer su se zbog suše plodovi smežurali i otpali. Tri mjeseca smo bez kiše, a ono što je palo zanemarive su kolicine. Prvo je na pocetku sezone pregorio cvijet jer je bilo prevruce, a nakon toga slijedila je kiša, veli Šuran.

Zato ce, smatra, ulje ove godine biti skuplje nego lani. Dugorocno isplativo pokazalo se uložiti u navodnjavanje, smatra Šuran.

Antonio Pastrovicchio, vodnjanski maslinar i vlasnik uljare, kaže da je u nedjelju primijetio da "su masline pocele cuti sušu".



- Ne znan ca ce biti, ali triba bi daž pod hitno. Ako ne dojde, ne znan kako ce ulika uciniti ulje, kaže Pastrovicchio. U njegovim je maslinicima dobar urod, masline domacih sorti nisu stradale od svrdlaša jer ih je špricao na vrijeme.

Tretirao je i šest stabla leccina koliko ih ima, ali su oni ipak stradali od ovog štetnika. Ocekuje raniju berbu, pogotovo leccina, pa ce uljaru otvoriti vec 1. listopada.

Veca šteta od svrdlaša nego od suše

Agronom u Agroproduktu i strucni savjetnik poljoprivrednih udruga Edi Družetic veli da puno lakše sušu podnose domace sorte istarska bjelica i buža jer formiraju takav oblik korijena koji prodire dublje u zemlju. Takoder je bitna primjena agrotehnickih mjera, prije svega rezidbe. Kiše nije bilo niti na podrucju Vodnjana, ali nisu takve posljedice suša kao u medulinskim i ližnjanskim maslinicima.

Na podrucju Vodnjana starija su stabla, pretežno su domace sorte i dulja je tradicija obrade pa se tako i rezidba obavlja pravilnije. S druge strane, u Medulinu prevladavaju mladi nasadi, od pet do 20 godina starosti, a 90 posto je leccino i krošnje su suviše guste, pojašnjava Družetic zbog cega su vece štete od suše.

Takoder pojašnjava da plodovi ove godine puno cešce opadaju zbog štete koju je ucinio maslinin svrdlaš nego zbog suše.

- Ljudi to ne prepoznaju jer se ovaj štetnik pojavljuje dosta rijetko. Posljednjih 30 godina, koliko radim u maslinarstvu, ekonomsku je štetu napravio u tri navrata. Ove je godine u maslinicima bio dulje od mjesec dana, cijeli srpanj i dio kolovoza, što je neobicno puno. Zato je na naše iznenadenje nakon prvog špricanja bilo potrebno i drugi put tretirati maslinike Agroprodukta. Puno vece štete od suše napravio je upravo svrdlaš u maslinicima koji nisu bili tretirani, veli Družetic.

Prinosi u maslinicima Agroprodukta, koji se najvecim dijelom protežu na podrucju Barbarige, bit ce dobri, premda nemaju sustav navodnjavanja. Ipak, preporucuje navodnjavanje maslina onima koji imaju tu mogucnost. Kada je rijec o vremenu berbe, Družetic ne vjeruje da ce ona biti ove godine puno ranije. Suša je ubrzala zriobu, ali usporava stvaranje ulja.


Podijeli: Facebook Twiter