Survival avantura - novi oblik škole u prirodi


Od proljeća iduće godine sve škole u Puli i Istri imat će mogućnost prijaviti svoje razrede na novi vid škole u prirodi. Taj će se program, kojeg od ovih dana nudi Extremesurvive na čelu s Borisom Stermotićem, nuditi i sportskim klubovima koji žele svoje članove naučiti timskom radu po principu - pojedinac za ekipu!

- Ponudit ćemo taj program svima koji rade s djecom i promoviraju odgoj u prirodi i kroz prirodu. Taj sam način rada, u eksperimentalnoj fazi, provodio u Italiji s više tisuća djece u Torinu, Alessandriji, Genovi i u Alpama, kaže Stermotić.

Pojašnjava da je već 2008. započeo s eksperimentiranjem timskog rada u prirodi (outdoor team building) i terapije divljine (wilderness therapy) na djeci i mladima u Italiji i tada su ostvarili nevjerojatne rezultate.

- Talijanima je normalno da u sklopu ljetnih škola odaberu gdje će im djeca ići, a mnogi su se odlučivali upravo na ovu survival avanturu u sklopu koje su desetak dana spavali u planinarskom domu, na otvorenom u prirodi, radili skloništa, i učili sve što im je potrebno o prirodi, da u njoj žive i funkcioniraju u skladu s njom.

U Hrvatskoj sam to počeo raditi ovdje u Puli, a u dogovoru s Planinarskim društvom Glas Istre kao base-kamp koristili bi dom na Koritima. Upravo ugovaramo taj program sa školarcima iz Zadra, njih 20-ak koji će stići na proljeće, a u pripremi je i ugovor sa Slovencima. No, ja bih želio zainteresirati škole, klubove i institucije i iz Istre, ustvrdio je Stermotić.

Kaže da se program radi prema interesu grupe, ali u pravilu traje od pet dana na duže. Bit će osmišljen kreativni program, a pristupačne cijene osiguravat će, osim smještaja i hrane, i opremu, instruktora u preživljavanju, vođenje grupa kroz prirodu i zadatke koji će svi biti svrsishodni, a u sve će biti uključen i psiholog. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter