Surfom putujemo kamo poželimo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon duže diskografske pauze u ponedjeljak ce se u glazbenim trgovinama pojaviti novi album sisacke grupe The Bambi Molesters "As The Dark Wave Swells", koji je prije nekoliko mjeseci najavio istoimeni singl.

Ovo je njihov cetvrti album, nakon prvijenca "Dumb Loud Hollow Twang" (koji je kasnije doživio i svoje reizdanje), albuma "Intensity!" i najhvaljenijeg i nagradivanog albuma "Sonic Bullets: 13 From The Hip" iz 2001. godine. U povodu izlaska novog albuma razgovaramo s clanovima grupe koja je prije dva mjeseca obilježila 15. godišnjicu rada, i to cijelo vrijeme u istoj postavi: Dalibor Pavicic - gitara; Lada Furlan Zaborac - bass; Hrvoje Zaborac - bubanj, Dinko Tomljanovic - gitara, theremin.

- Najavni singl "As the Dark Wave Swells" ponudio je odmak od vašeg klasicnog surf izricaja, uz to obogacen gudackim instrumentima. Vaša izdavacka kuca Dancing Bear najavljuje novo i drugacije putovanje. Koliko i u cemu drugacije?

Dalibor: - Mislim da je svaki naš album bio drugaciji u odnosu na prethodni. Albumi su se mijenjali isto kao što smo se i mi kao glazbenici i ljudi mijenjali. Koliko i u cemu - to je na publici i kritici da procijeni. Za nas je to više-manje normalan proces.

- Na albumu gostuje nekoliko eminentnih domacih i inozemnih glazbenika. O kojim je suradnicima rijec i iz kojih bendova dolaze?

Dalibor: - Luka Bencic (My Buddy Moose); Chris Cacavas (ex Green on Red), Boris Mohoric (Gustafi), Andrej Jakuš, Oliver Ereš, Borna Šercar.

Hrvoje: - I, naravno, gudaci Zagrebacke filharmonije.

- Sisak je mala sredina kao i Pula. Koliko je i na koji nacin Sisak utjecao na vaš svjetonazor, a time i na onaj glazbeni?

Lada: - Mislim da na neciji svjetonazor utjece prvenstveno obiteljsko okruženje i nekakva iskustva koja kroz život stjece. Ne cini mi se da grad kao nekakva zemljopisna odrednica ima veze s time. Glazbeni svjetonazor, kako ti to nazivaš, je stvar oblikovanja ukusa, a to je opet dio necijeg karaktera i estetike koju u sebi osjeca.

Glazba je univerzalna stvar koja može oblikovati i utjecati na ljude koji su kilometrima udaljeni od mjesta njezina nastanka, može publiku pronaci i nekoliko metara od studija u kojem je snimljena i u nekoj najudaljenijoj zemlji. I to je ono što je cini super medijem za kreativno izražavanje.

- Što vas je navuklo na surf?

Hrvoje: - Valjda jednostavna i nepretenciozna forma u kojoj nema velikih ideja i poruka, ostaje samo atmosfera i osjecaj u kojem publika zajedno s nama putuje kamo god poželi... (Razgovarao Zoran ANGELESKI)

CIJELI INTERVJU S BENDOM CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter