Surface - Microsoftov adut protiv Applea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasine su se pokazale istinitima - softverski div iz Redmonda predstavio je svoj prvi tablet. Moci ce, kažu, gotovo sve što i klasicno osobno racunalo.

Tijekom predstavljanja novog tableta, Steve Ballmer rekao je da dva uredaja sa zaslonom osjetljivim na dodir, koja ce vjerojatno biti puštena u prodaju tijekom listopada ove godine, ne prave kompromise izmedu funkcionalnosti tableta i PC-ja, piše The Telegraph.

Predstavljene su dvije inacice - jedna pogonjena Windowsima RT, verzijom nalik Windows Phoneu koja koristi štedljivije ARM-ove procesore, i druga, pogonjena punom inacicom Windowsa 8, s tradicionalnim Intelovim cipovima iz serije Core i5.

U Microsoftu se nadaju da ce korisnici njihovog operativnog sustava zamijeniti Appleove iPade i laptope pogonjene Windowsima 7 novim tabletima.

Nije bilo govora o cijenama, ali spomenute su pojedine specifikacije. Uredaji ce biti tanki - 9,3 i 13,5 milimetara. Svaki ce imati zaslone visoke razlucivosti (1.366×768 piksela), dijagonale 10,6 inca (26,9 centimetara) te potpornje, kako bi mogli stajati uspravno dok na njima, recimo, gledate filmove.

Teže 676 i 903 grama, imaju magnezijsko kucište i tanku tipkovnicu. Pro inacica ponudit ce do 128 GB memorije, a RT verzija 32 ili 64 GB. Bit ce ukljucen i utor za USB, a tu su i prednja te stražnja kamera.

Iako Microsoft ima dugu, uglavnom uspješnu povijest proizvodnje racunalnog hardvera, poput miševa, tipkovnica i igrace konzole Xbox, za proizvodnju osobnih racunala dosad se oslanjao na druge tvrtke. Kako ce se pojava Surfacea odraziti na odnose s drugim proizvodacima, ostaje nam vidjeti.

Zanimljivo, ovo nije Microsoftov uredaj s tim imenom - imali su veliko racunalo veliko poput stola, koje je proizvodio Samsung.


Podijeli: Facebook Twiter