Suradnjom s gradanima suzbiti komarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tretiranja protiv komaraca pocela su se provoditi na podrucju cijele Pule, doznajemo od voditelja službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nediljka Landeke. Kriticne zone, poput odredenih ulica na Verudi Porat, Valdebeku i Gregovici djelatnici Zavoda vec su zaprašili. Jedan od vecih problema trenutno im predstavljaju arheološki nalazi u Kandlerovoj pored Gradske knjižnice i citaonice, gdje su se zbog visokih temperatura komarci iznimno brzo razmnožili zbog cega je podrucje potrebno tretirati svaka dva do tri dana. Problem predstavljaju i slivnici oborinske odvodnje, u kojima nakon kiša i pranja ulica ostaju lokvice pogodne za nastanak legla.

Sutra ce zaprašeni biti Valdebek, Škokovica i Štinjan, a posebno njegov južni dio. Na svim navedenim mjestima problem predstavljaju prvenstveno tigrasti komarci, koji imaju ograniceni radijus kretanja, pa Landeka apelira na gradane da se jave u slucaju da primijete njihovu najezdu.

- Suradnja s gradanima je neophodna kako bismo što prije otkrili legla komaraca, ali i zato što se ona pretežno nalaze na privatnim posjedima. Ne trebaju se ustrucavati prijaviti legla u susjedstvu, jer to rade za opce dobro. Tretmane obavljamo i protiv licinki i odraslih jedinki ovisno o situaciji na terenu, odnosno našim zapažanjima i dojavama gradana, rekao je Landeka dodajuci da ce problema s komarcima ovog ljeta biti još i više zbog visokih temperatura koje uzrokuju brzo odrastanje jedinki.


Podijeli: Facebook Twiter