Suradnje i izložbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suradnja pulskog Multimedijalnog centra Luka, galerije Rigo iz Novigrada i Male galerije poreckog Puckog otvorenog ucilišta u realizaciji samostalne izložbe "Tri poglavlja" priznate hrvatske umjetnice Renate Poljak kljucan je povod  konferenciji za novinare na kojoj su, uz ovaj program, najavljene i druge izložbe koje ce se održati u srpnju.

O njima su govorile Branka Bencic, kustosica izložbe Renate Poljak i ovogodišnjeg 10. izdanja izložbe "Cinemaniac"; Ketrin Milicevic Mijošek, ravnateljica galerije Rigo iz Novigrada; Sanja Radetic Fatoric, ravnateljica POUP-a;
Petra Pocanic, voditeljica tamošnje likovne djelatnosti; Massimo Premuda, autor samostalne izložbe kojeg predstavlja MMC Luka, te Mirjana Grahovac Vojinovic, voditeljica Luke.

- Samostalnu izložbu Poljak cine tri poglavlja, a prva etapa dogodit ce se u galeriji Rigo, gdje ce se u periodu od 8. srpnja do 6. kolovoza predstaviti djelom "Bez naziva (Plavo)", a svojim sadržajem prati i potice ono što i jest cilj 16 godina djelovanja galerije Rigo - afirmacija suvremene umjetnosti, rekla je Milicevic Mijošek i dodala da ovaj naslov datira u 2009. godinu.

Njime se, saznajemo, propitkuje odnos izmedu privatnog i javnog, medija i videa, njihove infiltracije u svakodnevnom životu. Takoder, otkriva se intimnim karakterom, kroz autoricino kreativno tumacenje "plavog", a posjetitelji ce ga imati prilike upoznati i putem bilboarda postavljenog u javni prostor.

Druga ce se etapa postaviti u MMC-u Luka od 17. srpnja do 5. kolovoza, a ondje ce se biti predstavljeni radovi iz perioda od 2000. do 2010., i to u okviru Cinemaniaca, popratnog programa 58. festivala igranog filma u Puli.

- Rijec je o fotografskim, video i filmskim radovima naslova "Skok", "Kriza", "Ruta i spomenik" i "Velika ocekivanja", porucuje Grahovac Vojinovic. Pocanic je najavila trecu, porecku etapu, koja ce se održati od 19. srpnja do 1. kolovoza, a koja ce u Malu galeriju POUP-a donijeti "Režiranje glumaca/Režiranje uvjerenja", odnosno društveno-politicko angažiran umjetnicki sadržaj u formi videa i fotografije.

Bencic, kustosica je upozorila da je ova "kompleksna trodijelna izložba" svojevrsna mikroretrospektiva jedne od najvecih predstavnica medija videa, filma i fotografije, a cije je stvaralaštvo snažno prepoznato i u medunarodnim okvirima.

Koncept svoje autorske izložbe "Animal Architecture", koja ce biti postavljena u MMC-u Luka 1. srpnja, ukratko je predstavio Massimo Premuda. Njegova je, veli on, namjera bila ovu izložbu posvetiti temama koje su dio njegovog petogodišnjeg istraživanja životnih prostora kucnih ljubimaca.

Jedan je dio rada bio usmjeren k proucavanju zooloških studija i svih bitnih odrednica ponašanja pojedinih vrsta i njihovih kreacija (i dizajna) vlastitih životnih prostora, dok je drugi bio u službi stvaranja novih životnih uvjeta za njihove prilike, s ciljem omogucavanja kvalitetnijeg, prijateljskog životnog ambijenta.

Najavljena je i izložba selektiranih foto i videoradova studenata Akademije za vizualne umjetnosti iz Ljubljane, koja ce biti otvorena u suradnji s PUF-om od 2. do 5. srpnja u galeriji Anex MMC-a Luka.  (N. HAUSER)


Podijeli: Facebook Twiter