Suradnja sa srpskim fantasticarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici pazinskih udruga koje se bave (i) znanstvenom fantastikom, predsjednik udruge "Albus" i SF pisac Mirko Grdinic te potpredsjednik Jules Verne kluba i urednik domacih SF izdanja Davor Šišovic, gostovali su proteklog vikenda na prvom SF Terraconu, trodnevnoj konvenciji znanstvene fantastike održanoj u Beogradu u organizaciji tamošnje udruge "Sci&Fi".

Pazinski su fantasticari predstavili hrvatsku SF scenu, a posebno grad Pazin, u kojem se održavaju tri manifestacije fantastike Istrakon, Dani Julesa Vernea i Festival fantasticne književnosti, kao središte ljubitelja znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe. Sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom "SF scena u jugoistocnoj Europi", održali tri predavanja, Grdinic na temu "Povijest hrvatske znanstvene fantastike", a Šišovic "Pazin grad Julesa Vernea" i "Fantasticna Istra", dok je potonji "zaradio" i titulu pocasnog gosta konvencije.

S direktorom Festivala srpskog filma fantastike Jovanom Risticem dogovorili su gostovanje festivalskog repertoara filmova na iducem Istrakonu. U veljaci ce tako istarskoj publici u Pazinu biti prikazan izbor najboljih kratkometražnih i dugometražnih SF filmova snimljenih u posljednjih 15-ak godina u Srbiji, a ocekuje se i uzvratno gostovanje istarskih filmskih uradaka. Takoder je dogovorena suradnja na književnom nivou, pa ce na kolovoškom Festivalu fantasticne književnosti sudjelovati veci broj srpskih SF pisaca. Gostovanje u Beogradu potpomogao je Grad Pazin.


Podijeli: Facebook Twiter