Suradnja manjina i Vlade ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pitali smo Furia Radina, predsjednika Talijanske unije i Saborskog odbora za ljudska prava:

- Svibanj je mjesec tužnih obljetnica. Ovogodišnji spomen na žrtve fojbi nije u medijima popracen kao Bleiburg, no istarski Talijani posvetili su tome poseban dogadaj?

- Zanimljivo je da su organizacije ezula odlucile, prvi put u povijesti, ove godine javno odati pocast žrtvama Drugog svjetskog rata u samoj Istri. Zajedno s Talijanskom unijom, predstavnici glavnih ezulskih udruga organizirali su 12. svibnja put sjecanja i rekoncilijacije od cetiri etape. Dvije su posvecene antifašistickim žrtvama, Strunjan u Sloveniji i Veli Vrh u Puli, a dvije civilnim žrtvama rata. Posjetili smo obilježje na koparskom groblju, fojbu u Trilju, blizu Barbana.
Bez politickih govora, bez usporedbi i polemika, ali napokon službeno, oko dvije stotine ezula i Talijana iz Hrvatske i Slovenije na krajnje civiliziran nacin, samo molitvama i cvijecem, sjetili su se mnogih Istrijana koji su, zapravo, bili žrtve svjetskih ideologija i suludog rata. Buduci da su samo talijanski i slovenski mediji zabilježili ovaj povijesni dogadaj, želim se javno zahvaliti svima koji su, na krajnje europski nacin, doprinijeli rušenju još jednog tabua iz naše kolektivne podsvijesti. Neka svatko za sebe usporedi ovaj dogadaj s polemikama i ideologijama koji su i ove godine karakterizirali manifestaciju u Bleiburgu.

- Kukuriku Vlada više nije novost. Prošlo je skoro šest mjeseci od pocetka njezina rada. Kako suradujete i ima li otvorenih pitanja prema manjinama, posebice talijanskoj?

- Recimo da gotovo mirno koegzistiramo. Ne možemo govoriti o suradnji niti o nekim narocitim problemima kojih prije nije bilo. Naravno da to stanje nikoga ne zadovoljava i prije ili poslije, na ovaj ili onaj nacin, ono ce se prekinuti. Nadajmo se pozitivno jer cilj svima treba biti suradnja manjine i vecinskog naroda. Za takav ples, medutim, treba najmanje dvoje. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter