Suradnja Hrvatske i Slovenije u povlačenju EU-novca

Valter Miklavčič na Skupštini Društva
Valter Miklavčič na Skupštini Društva

- Ulazak Hrvatske u Europsku uniju dodatno će doprinijeti boljoj suradnji pograničnih područja jer ponovo će zaživjeti slobodan protok ljudi i roba između Hrvatske i Slovenije kakav su dvije države poznavale u prošlosti, istaknuo je Valter Miklavčič, predsjednik Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras sa sjedištem u Rakitovcu, na godišnjoj skupštini održanoj u buzetskom Narodnom domu.

U Društvu za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju, rekao je također Miklavčič, i dalje smatraju smislenim ustanovljenje zajedničke euroregije između hrvatske i slovenske Istre i Furlanije-Julijske krajine s naglaskom na suradnji pri povlačenju europskog novca za razvoj i poticanje zajedničkog turizma i nekih važnih gospodarskih projekata.

- Povezivanje suvremenim cestama, željeznicom i biciklističkim stazama omogućilo bi preko turizma u unutrašnjosti Istre otvaranje novih radnih mjesta domaćem stanovništvu koje bi kroz samozapošljavanje i prodaju vlastitih proizvoda ostalo doma i razvijalo svoj kraj produžujući turističku sezonu, naglasio je Miklavčič.

Upravo u cilju povećanja turističke ponude Društvo je iniciralo revitalizaciju željezničkog prometa, odnosno željezničke veze između Pule i Ljubljane, no za razliku od slovenske strane, rekao je Miklavčič, hrvatski dio Istre još nije formirao radni tim svih odgovorih institucija. Tako se i skupštini u Buzetu odazvao tek predstavnik Slovenskih željeznica zadužen za istraživanja i razvoj Franc Zemljič te naglasio da okrugli stol na tu temu, održan u Tinjanu, nije riješio problem jer Pulu i Ljubljanu trenutno ne povezuje niti jedna željeznička linija.

Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras sudjelovalo je u projektu APRO, prekograničnoj inicijativi za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina, koji su realizirali Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), kao vodeći partner u projektu, Istarska županija, Veterinarski fakultet u Ljubljani, slovenska agronomsko-šumarska komora te institut u Novoj Gorici.

Miran Sotlar iz Kmetijsko-gozdarskog zavoda Nova Gorica najavio je da su na EU-fondove zajednički kandidirali još jedan projekt: GASTRO – RURAL te da se rezultati očekuju vrlo skoro.

- Društvo i nakon ulaska Hrvatske u EU mora poticati rješavanje problema pograničnog područja i kao jedan od partnera uključivati se u realizaciju EU-projekata, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Valter Flego.

Prioritet je, mišljenja je načelnik laniške općine Neven Mikac, revitalizirati ruralni prostor Krasa s obje strane granice, budući da su sela zahvaćena jakom depopulacijom. Potrebno je stoga napraviti strategiju razvoja područja koji zaostaju u razvoju počevši od Črnog Kala, Hriba do Bresta, Semića, Muna, Žejana, Golca… te strategiju kao projekt od velikog značaja kandidirati na EU-fondove.

Godišnjoj skupštini među ostalima prisustvovali su prvi tajnik - konzul u Veleposlanstvu Republike Slovenije Gregor Klemenčič, dožupan (dogradonačelnik) Kopra Danijel Cep te potpredsjednica Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet Smilja Marinac. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter