Suradnja dvaju sajmova knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige, gošca je petog po redu Medunarodnog sajma knjiga u Podgorici, koji je otvoren u ponedjeljak pod sloganom "Knjige su u garaži".

Ovaj radni posjet podgorickom sajmu, koji traje do 13. lipnja, trebao bi uroditi sporazumom o programskoj i partnerskoj suradnji dvaju sajmova. Tim ce sporazumom davno zapoceta kulturna suradnja dobiti i službenu formu, s buducim još sadržajnijim programima, navodi se u priopcenju Sajma knjige u Istri.

Gostovanjem u Podgorici pulski Sajam nastavlja plodonosnu suradnju sa suvremenim književnicima i umjetnicima Crne Gore, zapocetu prije tocno deset godina gostovanjem crnogorskoga intelektualca i vrsnog pisca don Branka Sbutege.

- Sajam knjige u Istri prvi je u Hrvatskoj (i šire) predstavio postmodernu (antitradicijsku) književnu scenu tek neovisne Crne Gore na nultom izdanju novoosnovanog, nultog festivala Polis-Jadran-Europa 2006. godine, u sklopu 12. Sajma, kada su gostovali književnici Aleksandar Becanovic, Dragan Radulovic, Ognjen Spahic, Dragana Tripkovic, Andrej Nikolaidis, Jovan Nikolaidis, Jovanka Uljarevic, Sanja Martinovic i Balša Brkovic, uz nezaboravan koncert Antonija Pušica alias Ramba Amadeusa, predstavu Varje ?ukic i izložbu "Sinovi i kceri".

Ta suradnja iznjedrila je objavljivanje romana "Auschwitz Caffe" Dragana Radulovica, zbirke "Sinovi: pogled u suvremenu crnogorsku prozu" i "Kceri i sinovi: pogled u suvremenu crnogorsku poeziju", urednika Alberta Goldsteina, te dokumentarni film "Sinovi i kceri u tranzicijskom Disneylandu" Ines Pletikos.

Iduce godine istarski su umjetnici uzvratili multimedijskim programom "Istra ispod kore", gostujuci u Kotoru, Ulcinju i Baru. Sljedecih godina dobro uspostavljena suradnja samo je nastavljena, navodi se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter