Suptilni zvuk bandeneona pomeo urnebesni duo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podjela na intimniji i «glasniji» dio muzickog trovecerja u Montrakeru u nedjelju je navecer posebno jasno došla do izražaja. Nešto poslije deset sati pred publiku su izašla tri muzicara: Daniele Di Bonaventura sjeo je i iz kutije izvadio bandeneon, Renato Švorinic uzeo je bas gitaru, a Jadran Dulcic Cico sjeo je za bubnjeve. Pocelo je muzicko putovanje u režiji Bonaventure koji razgovara sa svojim instrumentom, svira impresionisticki i s lakocom prepušta ili uskace u solaže glazbenika u bendu, a nastup mu je nabijen emocijama.

Bonaventura i splitski duo Black Coffee snimili su zajedno CD «S druge strane Jadrana/Dall'altre parte d'Adriatico» koji je pocetkom godine ugledao svjetlo dana u izdanju venecijanskog Caligola Recordsa. Taj je materijal predstavljen u Montrakeru. Cine ga Bonaventurine skladbe i obrade dalmatinskih napjeva, te autorska «Zelenu granu s tugom žuta voca» Zdenka Runjica. Splitski jazz duo poznat je upravo po spajanju dalmatinske muzicke tradicije s jazz idiomom, dok je, s druge strane, Bonaventura najodaniji upravo svom instrumentu i njegovoj novijoj tradiciji vezanoj mahom uz Astora Piazzolu. Bandeneon je njemacki narodni instrument, reafirmiran u argentinskoj i urugvajskoj glazbi, populariziran u jazzu. A Bonaventura kao da je s bandeneonom roden i slušati ga u trozvucju s domacim muzicarima bila je muzicka poslastica.

Titraje te muzike koji su ostali u zraku nakon što su napustili pozornicu upravo je pomeo urnebesni duo koji je nakon 23 sata izašao pred publiku. Cedrica Burnsidea, unuka slavnog blues pjevaca, kompozitora i gitarista Roberta Leeja Burnsidea, smatraju jednim od najboljih svjetskih bubnjara. Svira citav život i razvio je osebujan stil - cvrsto, odrješito bubnjanje nabijeno ritmom i energijom, upotpunjeno mocnim vokalom. Nije ni cudo što je na pozornici ljepljiva traka uvijek pri ruci: ako neki dio baterije udaraljki ne izdrži nalet energicnog muzicara, traka ce dijelove spojiti za nastavak svirke.


Podijeli: Facebook Twiter