Suptilan dijalog violine i glasovira

Marin Premate i Nicola Mansutti
Marin Premate i Nicola Mansutti

Mladi, sve talentiraniji pijanist Marin Premate zajedno s violinistom Nicolom Mansuttijem iz Udina održao je cjelovečernji koncert u medulinskoj crkvi sv. Agneze, čime je okončano ovogodišnje bogato i raznoliko medulinsko koncertno ljeto.

Na programu su bila djela Bibera "Passacaglia per violino solo", Beethovena "Sonata br.1 op 12 u D-duru za violinu i klavir", Chopinova "Balada op. 23 za klavir", Wieniawskijeva "Legenda op. 17 za violinu i klavir", te djelo čiji su autori Pugnani-Kreisler "Preludio i Allegro za violinu i klavir".

Tim repertoarom glazbenici su pokazali uigranost i uvježbanost, premda inače ne nastupaju zajedno. Za mladog Prematea bilo je važno nastupiti s renomiranim violinistom, pokazavši da je iz nastupa u nastup sve bolji i uvježbaniji.

Marin Premate rođen je u Puli 1997. godine gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje u osmoj godini života pri Centru za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola" s prof. Oriettom Šverko, a potom kod prof. Tatiane Šverko. Dobitnik je brojnih prvih nagrada i priznanja.

Nicola Mansutti diplomirao je violinu u Udinama, a usavršavao se s brojnim maestrima u zemlji i inozemstvu. Posebno njeguje repertoar za komornu glazbu, a surađuje s brojnim glazbenicima i glazbenim sastavima.

Tijekom čitavog trajanja koncerta, osjećala se ravnopravna zastupljenost violine i klavira, taj njihov nadahnut i strastven dijalog, s posebnim osjećajem za bogat kontrapunkt i melodijsku liniju koju su ovi glazbenici senzibilno interpretirali.

Osjećaj za dinamiku bio je vrlo izražen, kao i usredotočenost glazbenika na zahtjevne partiture. Prilikom izvedbe Chopinovog djela, Premate je pokazao, kao i tijekom prethodnih koncerata, izraženu zrelost te poseban afinitet za kompozicije ovog romantičnog skladatelja.

Brojna je publika nagradila ovacijama nadarene glazbenike i na taj način je, nakon niza uspješnih koncerata, završeno još jedno Medulinsko koncertno ljeto. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter