Suprug bez vijesti o Tolokonjikovoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadežda Tolokonjikova, jedna od dviju članica ruske punk skupine Pussy Riot koje služe zatvorsku kaznu jer su "uvrijedile crkvu i vlast", nije viđena od 24. listopada kada je prebačena u drugi zatvor, javljaju mediji pozivajući se na njezina supruga.

Tolokonjikova je štrajkala glađu u kaznionici u Mordoviji, a njezin suprug nema nikakvih vijesti o njoj otkako je prebačena u drugi zatvor, ne zna se koji.

Tolokonjikova i još jedna članica njezine skupine osuđene su na dvogodišnju zatvorsku kaznu jer su pjevale u moskovskoj katedrali pjesmu kojom su molile Gospu da predsjednika Vladimira Putina pomogne ukloniti s vlasti.

Tolokonjikova se žalila da je zlostavlja zatvorsko osoblje u Mordoviji te je prebačena vlakom u drugu kaznionicu. Zadnji je put bila viđena 24. listopada u Čeljabinsku na Uralu. Njezin suprug Pjotr Verzilov rekao je za portal Buzzfeed kako vlasti žele njegovoj ženi prekinuti svaku vezu s vanjskim svijetom.

Većina Rusa smatra svetogrđem to što je njezina skupina izvela u katedrali, no zatvorska kazna izrečena zbog toga potaknula je prosvjede iz cijelog svijeta. Mordovija, nekih 445 kilometara istočno od Moskve, bio je radni logor u doba represivnog sustava Gulaga što ga je uspostavio sovjetski diktator Josif V. Staljin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter