Suprotnosti se privlace?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubav stoljecima inspirira umjetnike, stalna je tema pjesama, romana, filmova, serija, casopisa, a još uvijek je toliko kompleksan pojam da znanstvenicima, ukljucujuci psihologe, stvara poteškoce kada je žele "ispitivati i dokazivati" svojim metodama.

Istraživanja potvrduju važnost tjelesnog izgleda u razvoju privlacnosti, ali isticu i neke druge okolnosti. Tako je, na primjer, blizina znacajan faktor pa ce nam se više svidati osobe koje cešce vidimo i s kojima smo u interakciji.

Poznata izreka: "Suprotnosti se privlace" u istraživanjima se nije potvrdila – kao partnere i prijatelje ipak radije biramo osobe koje su nam slicne: takve osobe s nama dijele slicne vrijednosti i uvjerenja, pružaju nam pozitivnu sliku o nama samima i našim osobinama te smo skloni vjerovati da se i mi njima svidamo.

Od privlacnosti do ljubavi dalek je put, a jedna od postaja je zaljubljenost - intenzivno emotivno stanje na pocetku veze koje obilježavaju ushicenost, sreca, išcekivanje, "leptirici u trbuhu", savršena slika partnera. Rok trajanja zaljubljenosti je ogranicen pa s vremenom ružicaste naocale nestaju, vracamo se u stvarni svijet.

Za pravu ljubav su, osim strasti, potrebne druge stvari: intimnost ili bliskost (poštivanje druge osobe, dijeljenje osjecaja, podrška u teškim trenucima) i odanost (odluka i obveza da održimo dugotrajnu vezu). Nedostatak jedne od tri komponente govori da se radi o necemu drugome, a ne pravoj ljubavi: svidanju, "slijepoj" ljubavi, prijateljstvu, ispraznoj, romanticnog ili prividnoj ljubavi.

Vecina parova nakon nekoliko desetljeca braka govori da su im brakovi uspješni jer su im partneri ujedno i najbolji prijatelji, jer im vjeruju i pružaju podršku, ali lijepo je cuti da odreden postotak ljudi i u starijoj dobi još spominje leptirice u stomaku kad pogleda u oci voljene osobe.

Sposobnost voljenja uspostavlja se kad odustanemo od ideala o vezi koji ce ispuniti ono što nam je nedostajalo. Kad prihvatimo da je veza proces u kojem se iznova pokušavamo slušati i cuti - približavamo se ljubavi.


Podijeli: Facebook Twiter