"Supremoneyzam" Branka Kolarića u Anexu

Igra koja to nije - 'Egalizacija' (Zaneto Paulin)
Igra koja to nije - 'Egalizacija' (Zaneto Paulin)

Samostalna izložba Branka Kolarića "Supermoneyzam" otvorena je u pulskoj galeriji Anex u sklopu ovogodišnje Noći muzeja, a moguće ju je razgledati do ove subote. Zajednička crta radova s kojima se Kolarić predstavio zasigurno je prikrivena ironija koja na vidjelo izlazi tek nakon dubljeg čitanja njegovih djela.

Prvi primjer te dubinske ironije je rad nazvan "Egalizacija" koji je na prvi pogled društvena igra za dva igrača. Potencijalni igrači mogu sjesti na crvene stolice, a pred njima je ploha prošarana mrežom nijansiranih kvadrata. Na plohi su i razne kocke istih šara, ali kada igrač posegne za njima, shvaća da su zalijepljene za stol. Ironija je u tome što igra prestaje biti takvom kada ju se pokušava igrati.

Ironija je prisutna i seriji radova koji se nazivaju poput izložbe "Supermoneyzam" i u kojima je vidljivo, ali tek kada se gledaju izbliza, da šarene elemente jednostavnih kompozicija čine zapravo potrošene kreditne kartice. Autor se pozabavio i idejom ready-made u radu "Kremlin Award" u kojem je odbačeni klišej ubacio u slikarsku strukturu.

"Branko Kolarić svoju artističku putanju nije tražio u fiksiranju svog intelektualnog i metierskog talenta oko nekog sudbonosnog motiva ili manirističke sigurnosne oaze, nego ju je izgradio na rubovima višemedijskih preplitanja u kojima ravnopravno, a u skladu svoje kreativne strategije, koristi crtež, sliku, instalacije, ready-made postupke i konceptualna promišljanja", piše Maja Briski.

Branko Kolarić završio je grafičku školu u Zagrebu 2000. godine. Izlagao je samostalno i skupno na više izložbi i dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je HDLU-a Istre, a živi i radi u Rovinju. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter