Supetarski sajam: Suradnja proizvođača iz Istre i Slavonije

Natjecanje u nadjevanju kobasica (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Natjecanje u nadjevanju kobasica (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Natjecanjem u nadijevanju kobasice na beku završen je četvrti međunarodni sajam "S klobasicom u Evropu". Bilo je to ujedno i treće svjetsko prvenstvo u ovoj tradicijskoj disciplini, koju su naše bake koristile za nadijevanje kobasica prije nego su se pojavili lijevci i druge naprave koje su olakšale taj posao. Kobasice na beku nadijevalo je ukupno osam natjecateljica i dva natjecatelja. Njihov je zadatak bio da u 20 minuta nadjenu što više kobasica.

Najuspješnija u tom poslu bila je Ljiljana Miletić iz Rovinjskog sela, druga je bila Zagrepčanka Renata Bedeković, a treća Štefica Jop iz Svetog Petra u Šumi.

Dok su se pod velikim šatorom na Placu odvijali zabavni programi u sportskoj dvorani održavao se sajam na kojem je sudjelovalo 110 izlagača, od toga 39 proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije. U dvorani je najviše bilo proizvođača suhomesnatih proizvoda iz Požeško-slavonske županije, koja je na sajmu sudjelovala kao županija partner.

Na sajmu je potaknuta zamisao o poboljšanju suradnje između istarskih i slavonskih proizvođača, kaže Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi ne krijući zadovoljstvo uspješno organiziranim sajmom. Tijekom razgovora u kojima su sudjelovali ministar Anton Kliman, župani Alojz Tomašević, Vladimir Šišljagić, Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu sa suradnicima govorilo se i o mogućnostima udruživanja proizvođača u lancu proizvodnje od svinja do konačnog suhomesnatog proizvoda. Istra u tomu može dobiti kvalitetnu sirovinu, dok Slavonija u takvom poslu može obnoviti proizvodnju svinja koja sada iznosi oko 500 tisuća, a nekada je kaže Tomašević proizvodila do pet milijuna svinja. (Mirjan RIMANIĆ/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter