Supetarci obilježili Dan općine i pučku feštu Petrovu


Atraktivni drevni klaustar pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi doista je najprimjerenije mjesto za središnju godišnju svečanost ove općine. Pred svečanu sjednicu Općinskog vijeća uzvanicima su prigodni program izveli učenici supetarske osnovne škole, a ponovno izabrani načelnik Mario Bratulić zatim je u prigodnom govoru podsjetio na učinjeno u minulom mandatu i naznačio najvažnije zadatke za predstojeći.

Neposredno prije njegova govora kiša je potjerala uzvanike iz otvorenog dvorišta klaustra pod zaštitu njegovih arkada, što događaju nije oduzelo nimalo draži i dostojanstva.

Bratulić se najprije zahvalio na ponovnoj potpori njemu kao kandidatu za načelnika i listi HDZ-a koja je osvojila 8 od 11 vijećničkih mjesta, a pogled unatrag otpočeo je riječima: "Tijekom pošteno odrađenih 16 godina mogu kazati da nije bilo laganih godina jer je financijskih sredstava u našem proračunu uvijek bilo malo".

Ipak, od postignutog u minulom mandatu ističu se uređenje vrtića i mjesnog trga europskim sredstvima te pokretanje nekoliko manifestacija - kao što su Maša po starinski ili S klobasicom u Europu - po kojima je Sveti Petar u Šumi postao prepoznatljiv diljem domovine.

Među dobitnicima godišnjih općinskih priznanja najznačajnije je, općinska Plaketa, dodijeljeno dr. Mariju Glavašu za njegov životni angažman u zdravstvu i spašavanju ljudskih života. Općinsku nagradu dobila je Jelena Bratulić za uspjehe u više raznorodnih županijskih i državnih natjecanja. Zahvalnice su pak za školske, sportske i natjecateljske uspjehe dodijeljene učenicima Patriciji Bratulić, Eniju Brečeviću, Nini Buršić, Petru Bratuliću i Jeleni Bratulić; a tradicionalnu nagradu za najljepše uređenu okućnicu dobila je Nidija Pamić iz sela Pamići.

U ime dobitnika općinskih nagrada zahvalio se dr. Mario Glavaš, rekavši da mu je posebna čast dobiti nagradu u svome zavičaju jer ona najviše obvezuje da se nastavi istim putem te savjetovao da u "današnje vrijeme ekonomske krize, ali prije svega krize morala, kada su sve ljudske vrijednosti poljuljane, tražimo najbolje među nama jer oni će naći izlaz iz krize".

Programi Petrove obilovali su sportskim i zabavnim sadržajima: turnir u odbojci na pijesku okupio je devet ekipa među kojima je najbolja bila mješovita pazinsko-supetarska ekipa; dok je trodnevni malonogometni turnir okupio 12 ekipa među kojima su najbolji bili Pazinci.

Tradicionalna nogometna utakmica Supetarci - supetarski zeti ovaj put je završila pobjedom Supetaraca, a u turniru u preponskom jahanju između šest natjecatelja najuspješnija je bila Kosjenka Mikulčić. U zabavnom dijelu Petrove nastupili su klapa Sv. Florijan i Rekonstrukcija band. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter