Supervulkan kraj Napulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Napuljskom zaljevu, zapadno od Napulja i nasuprot Pompejima gdje je erupcija Vezuva 79. godine prije Krista usmrtila tisuće ljudi, nalazi se supervulkan koji bi mogao ubiti milijune u katastrofi puno većoj od one što je zadesila drevni rimski grad, upozoravaju stručnjaci.

Kipuće blato i sumporne pare koje izlaze iz rupa u zemljinoj kori u području zapadno od Napulja poznatom kao Campi Flegrei ili Philegraean Fileds prema grčkoj riječi za vatru, popularna je turistička atrakcija.

No ta seizmički aktivna zona, koju su drevni stanovnici smatrali ulazom u pakao, predstavlja opasnost globalnih razmjera, budući da milijuni ljudi žive doslovce iznad kratera golemog vulkana.

"Ta područja mogu dovesti do erupcija s globalno katastrofalnim posljedicama, usporedivima s udarom meteora", rekao je znanstvenik Giuseppe De Natale.

On je na čelu tima koji planira izbušiti rupu duboku 3,5 kilometara i proučiti što se zbiva u golemoj komori rastaljenih stijena, kako bi mogli na vrijeme upozoriti na moguću erupciju iz 13 kilometara širokog kratera.

Campi Flegrei sličan je krateru u nacionalnom parku Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, ali je opasniji jer se nalazi u području na kojem živi tri milijuna ljudi. (Hina/AFP)

           

       

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter