Superracunalo predvida revolucije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nahranite li superracunalo vijestima, moci cete predvidjeti velike dogadaje, tvrdi americki znanstvenik.

Studija, koja je obuhvatila milijune clanaka, ocrtala je opadanje nacionalnog raspoloženja prije nedavnih revolucija u Libiji i Egiptu, piše BBC.

Istraživanje koje je predvodio Kalev Leetaru sa Sveucilišta u Illinoisu obuhvatilo je širok raspon izvora, medu kojima su bili servisi što prate lokalne medije diljem svijeta te online dostupne arhive, poput one New York Timesa.

Tako je skupljeno više od 100 milijuna clanaka. Analiziralo ih se temeljem dva glavna mjerila: raspoloženja (jesu li vijesti dobre ili loše) i lokacije (gdje se dogadaju i gdje se nalaze sudionici).

Superracunalo je prepoznavalo raspoloženje tražeci rijeci poput "užasno", "zastrašujuce" ili "lijepo". Lokaciju je odredivalo prema spominjanju mjesta (recimo, Kairo), što bi pretvaralo u koordinate koje se mogu iscrtati na zemljovidu.

Analiza elemenata clanaka iskorištena je za stvaranje mreže sa 100 trilijuna odnosa.

Podaci su ubaceni u superracunalo SGI Altix, poznatije po nazivu Nautilus, smješteno na Sveucilištu u Tennesseeju. Njegovih 1024 jezgri Intel Nehalem imaju 8,2 teraflopa procesorske snage.

Temeljem posebnih upita, Nautilus je napravio grafikone za razlicite zemlje koje su iskusile arapsko proljece.

U svakom obradenom slucaju prikupljeni rezultati pokazali su znacajan pad raspoloženja, kako u samoj zemlji, tako i u izvješcima o njoj.

U Egiptu je tako raspoloženje dramaticno palo pocetkom ove godine, malo prije ostavke tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Tako niska razina raspoloženja zabilježena je samo dva puta u zadnjih 30 godina - kada su americke snage bombardirale iracke 1991. godine u Kuvajtu te 2003, kada su zauzele tu zemlju.

Leetaru procjenjuje da njegov sustav bolje prikuplja obavještajne podatke od americke vlade. "Predsjednik Obama dugo je podržavao Mubaraka, što znaci da su obavještajne procjene govorile da ce ostati na vlasti. Moguce da je to zato što su ih radili strucnjaci koji zadnjih 30 godina proucavaju Egipat, a tijekom tog razdoblja Mubaraku se nije dogodilo ništa", rekao je.

Slicni padovi raspoloženja zabilježeni su prije revolucije u Libiji i prije ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-ih. Saudijska Arabija, dosad uspješna u suzbijanju revolucije, iskusila je uspone i padove, ali ne istog intenziteta kao zemlje u kojima se dogodio prevrat.

Analiza globalnih medijskih izvješca dala bi, uvjeren je Leetaru, i važne tragove o lokaciji Bin Ladena. Zemljopisne informacije dosljedno su ga smještale na sjever Pakistana, iako je samo jedno izvješce spomenulo grad Abotabad, gdje je na kraju i pronaden.

Sustav radi vrlo slicno kao algoritmi koji se bave predvidanjem ekonomskih kretanja. Iduci korak bit ce poboljšanje rezultata vezanih uz zemljopisnu lokaciju, kao i interakciju pojedinih skupina.


Podijeli: Facebook Twiter