Super standard za EU-parlamentarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Samoposlužna kafeterija nalazi se na 12. katu, a bar i restoran u bloku G na nivou 0", pojašnjava se u prirucniku za promatrace u Europskom parlamentu, objavljenom pocetkom 2003. godine za potrebe privremenih zastupnika iz zemalja istocne i srednje Europe koje su tek trebale pristupiti Europskoj uniji.

Status promatraca uskoro ce dobiti i hrvatski zastupnici. Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic ovog je tjedna ponovio da Hrvatska ocekuje 12 mjesta u Europskom parlamentu. Pokaže li se ta racunica tocnom, za pocetak bi - u statusu promatraca - na sjednicama europarlamenta sudjelovalo sedam saborskih zastupnika iz redova HDZ-a te pet iz redova SDP-a.

Oni ce otici u Europski parlament nakon što Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju EU-u. Ako se to dogodi do sredine sljedece godine, u Bruxelles i Strasbourg - dva grada u kojima europarlament održava sjednice - otputovat ce zastupnici iz sadašnjeg saziva Sabora.

Placa 7.000 eura?

Nakon parlamentarnih izbora ujesen 2011. godine, ti promatraci bit ce zamijenjeni novim ljudima, ovisno o rezultatima tih izbora. Sakupe li i neke druge stranke, poput HNS-a, dovoljno mandata na parlamentarnim izborima, moguce je da ce neko vrijeme i njihovi privremeni zastupnici sjediti u europarlamentu.

Status promatraca hrvatski ce zastupnici imati sve dok Hrvatska i formalno ne pristupi Uniji. U tom razdoblju zastupnici ce morati obavljati posao i na Markovom trgu u Zagrebu i u Bruxellesu, odnosno Strasbourgu. Kako ce uskladiti te obaveze, teško je odgonetnuti, mada nam je, u polušali, jedan sugovornik ovih dana kazao da ce naprosto petkom - kada u Europi nema puno obaveza - doletjeti u Sabor, barem na glasovanje.

Kao promatraci imat ce pravo ne samo na samoposlužnu kafeteriju i restoran, nego i na neke druge pogodnosti. Prvo je pitanje, naravno, placa. Iako su se pojavile informacije da ce odmah dobivati sedam tisuca eura europske place, naši sugovornici upuceni u problematiku tvrde da ce dobivati samo dodatne naknade na koje eurozastupnici imaju pravo.

Mogu i na aerobik
To su prvenstveno dnevnice koje pokrivaju troškove smještaja i hrane te povrat novca za putovanje. Pritom se u spomenutom prirucniku promatrace upozorava da imaju pravo na povrat troškova za najizravniji put od glavnog grada zemlje iz koje dolaze (primjerice, Zagreb) do mjesta rada (Bruxelles ili Strasbourg).

Mogu, nadalje, koristiti službene automobile koji su prvenstveno namijenjeni kratkim relacijama, do 20 kilometara od mjesta rada, a clanovi parlamenta i promatraci mole se da dijele vozila kad god je moguce. Promatracima ce parlament osigurati i nekoliko privremenih ureda, s racunalima, telefonima, televizorima i drugom opremom, no na raspolaganju su im za korištenje i drugi sadržaji: banke, pošta, frizerski salon, sportski centar s modernom opremom, salom za aerobik i dvije saune. (Irena FRLAN/Novi list)

Po ulasku u EU - saborski mandat u mirovanju
Promatraci mogu sudjelovati u radu Europskog parlamenta i njegovih odbora, ali nemaju pravo glasa. Hrvatskim zastupnicima promatracki ce status prestati s danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Oni ce tada postati punopravni clanovi europarlamenta dok se ne raspišu prvi izbori u Hrvatskoj za EP. Od trenutka ulaska Hrvatske u EU njihov mandat u Saboru bit ce u mirovanju, a mijenjat ce ih zamjenik. Zakon, naime, propisuje da su dužnosti, kao što su predsjednik Republike, Sabora i Vlade, zastupnik, ministar, sudac, državni odvjetnik, župan, gradonacelnik i tako dalje, nespojive s funkcijom zastupnika u Europskom parlamentu.


Podijeli: Facebook Twiter