Šuper: Osjetili smo veliku podršku na terenu

Marin Škibola, Nino Rasberger i Mario Šuper pred članovima i simpatizerima koalicije (Dejan ŠTIFANIĆ)
Marin Škibola, Nino Rasberger i Mario Šuper pred članovima i simpatizerima koalicije (Dejan ŠTIFANIĆ)

Najavljujemo daljnju borbu za obespravljene, za one koji u sve većem broju ostaju bez krova nad glavom i za one koji nemaju osnovne uvjete za preživljavanje u ovoj državi, rekao je u nedjelju u Puli Marin Škibola iz Živog zida, nositelj liste koalicije Jedina opcija za 8. izbornu jedinicu. Nakon nedjeljnog predstavljanja u Rovinju i druženja s građanima, predstavnici koalicije predvođene Živim zidom organizirali su na pulskom Kaštanjeru tribinu, na kojoj su se članovi i simpatizeri mogli upoznati s kandidatima za izbore.

- Borit ćemo se protiv egzodusa mladih i za njihov povratak u domovinu, s obzirom da ćemo poboljšati gospodarsko stanje u zemlji, rekao je Škibola, Riječanin, jedan od osnivača Živog zida. Na listi koju čine pripadnici te političke stranke, zatim stranke Uvijek Frankeri, proistekle iz Udruge Franak, Akcije Mladih i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, nalazi se oko 60 posto kandidata s područja Istre i 40 posto iz Primorsko-goranske županije. Pri sastavljanju liste, kažu, poštivali su ravnopravnu zastupljenost spolova.

Pred početak tribine bilo je riječi o narednim akcijama koje će Živi zid, poznat po sprječavanju deložacija, poduzimati, kao i o problemima iz kojih te deložacije proizlaze. O tome je pred skupom, koji karakterizira opuštenost i prijateljska atmosfera, govorio Nino Rasberger iz Umaga, poduzetnik, informatičar, član Udruge Franak, aktivist, delegat u središnjici za Istru.

- Ostvarili smo bitne rezultate, oni su naša posjetnica. Uspjeli smo osloboditi dužničkog ropstva 50.000 građana sudjelovanjem u izradi Zakona o konverziji, prije toga i fiksiranjem kamate te zamrzavanjem tečaja. Zakonom o konverziji nisu svi problemi riješeni, još je puno nezakonitosti u radu banaka. Borit ćemo se da banke vrate građanima ono što su uzele i da Hrvatska narodna banka počne transparentno raditi u interesu svih naših državljana, a ne krupnog kapitala. Oni ne odgovaraju na upite ni udruga, ni stranaka, pa ni ministra financija, poručio je Rasberger.

Uvijek Frankeri zalagat će se i za zakonsku zabranu ovrhe i prekršajni progon banaka. Na pitanje koliko mandata očekuju osvojiti u ovoj izbornoj jedinici, rekli su da je ulazak jednog ovdašnjeg kandidata u Sabor već dobar rezultat, ali i realan. Sve više od toga bit će odličan uspjeh.

- Sve zavisi o odazivu glasača, s obzirom da su se politika i izbori već zgadili građanima. I danas u Rovinju u razgovoru s građanima osjetili smo da imamo veliku podršku na terenu, rekao je Mario Šuper iz Rijeke, šesti na listi.

Istina je, imamo veću podršku od ljudi na cesti nego onu kakva se prikazuje kroz medije ili kroz ankete, zaključio je Rasberger, a u prilog tome podsjetio je i da organizacije koje čine koaliciju Jedina opcija okupljaju veliki broj građana u svojim redovnim aktivnostima. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter