Super Mjesec zove na nedjeljni uranak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog cemo vikenda vidjeti najveci puni Mjesec u ovoj godini, najvece i najsvjetlije izdanje jedinog prirodnog Zemljinog satelita - Super Mjeseca, kako su ga vec okrstili. Je li rijec o medijskom pretjerivanju ili i znanost tu ima što reci, upitali smo voditelja Planetarija pri Tehnickom muzeju u Zagrebu Antu Radonica.

- Tocno je da su se poklopile dvije stvari, da je istovremeno pun Mjesec i da se nalazi na dijelu putanje kad je najbliže Zemlji. Iako svi najavljuju vecerašnji izlazak Mjeseca, najinteresantnije ce biti kad bude zalazio u nedjeljno jutro. Prema izracunima koji se rade za Zagreb, ali to su jako male varijacije, Mjesec veceras izlazi kao pun u 19.42 sata. Sredinom noci, oko 1 sat iza ponoci, bit ce najveci. Tada ce biti najbliži našim krajevima i na najvišoj tocki na nebu, kada ga i inace vidimo kao najveceg, kaže Radonic.

- Najljepši prizor, medutim, bit ce sutra ujutro, oko pet i pol, prije nego zade na zapadnom nebu. Precizno, u 5.34 sata bit ce najbliži Zemlji, a u 5.35 u fazi punog Mjeseca. Vremenski se to gotovo potpuno poklopilo, mada cemo mi to sa Zemlje vidjeti i sat prije i sat kasnije, dodaje.

Super Mjesec, objašnjava naš sugovornik, naziv je za Mjesec koji je u vrijeme uštapa na putanji najbližoj Zemlji. Kad je Mjesec pun znaci da je na suprotnoj strani od Sunca, a na najvišu tocku na nebu popne se sredinom noci. Zalazak posebno lijepim ucini opticka varka: kad se Mjesec nalazi na horizontu, iza zgrada ili drveca, izgleda daleko veci nego što stvarno jest.

Uz stvarno jace morske plime, bapske price vele da s punim Mjesecom rastu i prijemi u bolnicama i stope kriminala, razmnožavaju se krpelji, a ljudi se ponašaju cudno. Za one koji cesto promatraju nebo, posebno nocno, veceras se nece dogoditi ništa spektakularno, ali ipak: nad našim malim ovozemaljskim životima sijat ce najveci puni Mjesec ove godine. Gdje ceš ljepšeg povoda za subotnje bdijenje ili nedjeljni uranak. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter